Confetti: Hoe Slevrouwe in 2011 haar kroon verloor

Print
Confetti: Hoe Slevrouwe in 2011 haar kroon verloor

Het hoofddeksel van Onze Lieve Vrouwe is achter een tak blijven steken. Afbeelding: Arie Voorzee

Arie Voorzee strooit zijn Confetti, met Maastrichtse (society nieuwtjes), over de lezers uit. Vandaag over de kroon van Onze Lieve Vrouwe 'Sterre der Zee' die bij de Heiligdomsvaart in 2011 in een boom bleef hangen.

Tijdens een van de Ommegangen van de Heiligdomsvaart in 2011 gebeurde er in de Grote Looiersstraat iets onverwachts. “Stop, stop! De kroen vaan Maria hingk in de boum”, riepen de ‘dreegers’ die achter de 12-mans baar liepen met daarop het beeld van Onze Lieve Vrouw ‘Sterre der Zee’. Ze zagen plots een Slevrouwe zónder haar kostbare kroon met vijftig briljanten geschonken door Paus Pius X.

Goed instrueren
Nu is de Grote Looiersstraat een straat waar je beter naar beneden kunt kijken om te zien waar je loopt. Want zeker op de rijbaan is het een mozaïek van ongelijke kinderkopjes.
Maar Patrick Leenders, de nieuwe voorzitter van het Dragersgilde van het Genadebeeld van Onze Lieve Vrouw ‘Sterre der Zee’ zal zijn 40-man sterke groep dragers dit jaar goed instrueren. Want Slevrouwe moet mét eerbied en mét kroon door de straten van de binnenstad gedragen worden. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →