'Onbekende Rembrandt ontdekt'

Print
'Onbekende Rembrandt ontdekt'

Afbeelding: prometheus

De Amsterdamse kunsthandelaar en kunsthistoricus Jan Six heeft een onbekend schilderij van de hand van Rembrandt ontdekt. Het is een portret van een jonge man.

Dat melden uitgeverij Prometheus, dat een boek van Six over zijn vondst uitgeeft, en museum Hermitage in Amsterdam, waar het kunstwerk vanaf woensdag te bewonderen is.

Dubbelportret
Het gaat volgens de Hermitage om een schilderij uit vermoedelijk 1634. De beeltenis van de onbekende jongeman was waarschijnlijk een fragment van een groot dubbelportret. Het betreft een olieverf op doek van 94,5 bij 73,5 centimeter. Het is ongesigneerd en ongedateerd.

Veiling
Six kocht het met hulp van een investeerder op een veiling bij Christie’s in Londen en deed kunsthistorisch en technisch onderzoek. De toeschrijving aan Rembrandt is inmiddels erkend door deskundige Ernst van de Wetering van het Rembrandt Research Project (RPP) .

Sinds 1974 is er geen 'nieuwe' Rembrandt meer ontdekt. Jan Six (1978) studeerde kunstgeschiedenis en werkte bij veilinghuis Sotheby’s. Nu is hij kunsthandelaar.