‘Khaled de Syriër’ veroordeeld voor ronselen maar spoedig vrij

Print
‘Khaled de Syriër’ veroordeeld voor ronselen maar spoedig vrij

Een vlag van IS in Syrië. Afbeelding: AFP

Brunssum / Landgraaf - De Rechtbank heeft Khaled T. veroordeeld tot 15 maanden cel waarvan 4 maanden voorwaardelijk voor het ronselen van een jongere voor de gewapende strijd in Syrië in in de moskee in Brunssum.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden vijf jaar cel tegen ‘Khaled de Syriër’ zoals hij in moslimkringen in Limburg bekend stond, 5 jaar cel wegens het ronselen van tenminste 4 personen en lidmaatschap van IS. 

Aanslag
Hij zou volgens het OM ook gedreigd hebben met het plegen van een aanslag als hij niet naar Syrië kon reizen om zich aan te sluiten bij de gewapende strijd van Islamitische Staat. Volgens het OM was T. lid van IS. Blijkens gedragingen, in beslag genomen materiaal en verklaringen van getuigen droeg hij de ideologie van IS uit en had hij aangegeven IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi als zijn leider te beschouwen. 

Lidmaatschap van de terroristische organisatie Islamitische Staat acht de rechtbank niet bewezen omdat nergens blijkt dat hij trouw heeft gezworen aan de leider van IS. Dat T. volhield dat Abu Bakr al-Baghdadi zijn leider was en IS zijn staat is bewijstechnisch onvoldoende, oordeelde de rechtbank.

Vrij
De uitspraak betekent dat de 29-jarige T. uit Landgraaf, die vorig jaar juni in Heerlen werd aangehouden, binnen enkele dagen vrijkomt. Hij heeft zijn straf in voorarrest uitgezeten.  

De advocaat van T., André Seebregts, sloot niet uit dat zijn cliënt mogelijk afkeurenswaardig materiaal in zijn bezit had gehad of getoond maar dat dit niet kan worden opgevat als een poging tot ronselen. Seebregts wees er op dat veel getuigenverklaringen over ronselpogingen door T. terug zijn te voeren één ongeloofwaardige getuige die volgens hem een vendetta voerde tegen zijn cliënt. Ook het lidmaatschap van IS achtte hij niet bewezen. Lidmaatschap kan volgens hem niet worden afgeleid uit sympathie of gedachten maar alleen uit handelingen. Hij vroeg om vrijspraak.

'Verzinsels'
Khaled T. wees tijdens de zitting de meeste beschuldigingen aan zijn adres als verzinsels van slechts een enkele rancuneuze getuige van de hand. Andere belastende verklaringen over zijn radicale gedachten waren volgens hem uit hun verband gehaald of verzonnen. En daar waar zijn gedachten over Islamitische Staat en het tonen van onthoofdingsfilmpjes aan jongeren werden bevestigd door andere getuigen, verklaarde T. dat hij als Syriër geïnteresseerd was in wat er in zijn geboorteland gaande was. Dat hij sommige acties van IS begreep betekende niet dat hij ze steunde.

De rechtbank concludeert dat niet is te peilen of T. afstand heeft genomen van het radicale gedachtengoed of niet. Ze ziet geen reden voor bijzonder voorwaarden zoals een gesprek met een deskundige op het terrein van transculturele problematiek/religie - zoals de reclassering adviseerde. Dit zou een ingrijpende beperking zijn  in geloof en denken van Khaled T.