Fiets gestolen? Steeds minder mensen doen aangifte

Print
Fiets gestolen? Steeds minder mensen doen aangifte

Afbeelding: iStock

Steeds minder mensen doen aangifte van fietsendiefstal. Vorig jaar werd er bijna 79.000 keer aangifte gedaan van een gestolen fiets, zo'n 18 procent minder dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc), op een rijtje gezet door LocalFocus.

Drempel
Sinds 2014 is er een constante daling van het aantal aangiften van fietsendiefstal.
Het is lastig te zeggen of dat ook daadwerkelijk betekent dat er minder fietsen worden gestolen. De AVc betwijfelt dit. De stichting vermoedt dat dat de drempel om aangifte te doen hoger is geworden toen het in juni 2016 verplicht werd met DigiD in te loggen als je online aangifte wilt doen. 

De politie gelooft daarentegen niet dat de aangiftebereidheid daardoor af is genomen. 

Hoger
Sowieso doet lang niet iedereen aangifte. Volgens André Bouwmanr van AVc ligt het daadwerkelijke aantal fietsendiefstallen drie tot vier keer hoger, al is dat lastig te controleren. 

Limburg
Binnen de provincie Limburg werden vorig jaar in Maastricht relatief de meeste fietsendiefstallen gemeld, ruim tien per duizend inwoners. Roermond en Venray volgen op de lijst met ruim 8 aangiften per duizend inwoners.

In Simpelveld (0,4) en Onderbanken (0,8) worden nauwelijks fietsdiefstallen gemeld. Bekijk op het interactieve kaartje de cijfers voor jouw gemeente.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →