Vriendschappelijk partijtje sparren bij de Onze Lieve Vrouwewal

Print

Sparren in het stadspark, rake klappen uitdelen met een vriendschappelijke glimlach Afbeelding: Jeroen Janssen

Het mooie weer en de prachtige Maastrichtse stadsparken, ze inspireren steeds meer inwoners van de stad om studentenkamer, flat of appartement even achter zich te laten.

Voor jongeren zoals Jules Jansen en Julan Deden vormt het park bij de Onze Lieve Vrouwewal een ideale plek om elkaar uit te dagen voor een pittige bokspartij. Daarbij sparen ze elkaar niet en worden er, weliswaar met een vriendschappelijke glimlach, rake klappen uitgedeeld.

Dat de twee geen beginnelingen zijn in de bokssport blijkt niet alleen uit hun afgetrainde lichamen, maar ook uit het mooie slagenrepertoire dat ze ten toon spreiden en de lichaamsbeheersing van het tweetal die de echte bokser van de straatvechter onderscheidt. Jabs, rechtse directe klappen, opstoten en hoeken wisselen elkaar af. Zo nu en dan snakt er een van de twee naar adem na een slag op het borstbeen. Na een harde klap is er altijd even een lach: ‘ik ben oké man!’ Dat de twee goede bokshandschoenen dragen en een bitje om hun gebit te beschermen is geen overbodige luxe want lang niet alle klappen eindigen in de verdedigende vuisten van de ander.

Goede techniek
Een goede techniek, de twee hebben deze vooral te danken aan de vele uurtjes dat ze onder de professionele leiding van ex-profbokser en meervoudig bokskampioen Ali Akbaba hebben doorgebracht. Akbabagym is inmiddels een begrip in Maastricht en omstreken, een stad die kan bogen op een rijke bokstraditie. Akbaba inspireert jonge mensen en leert hen de schoonheid van de bokssport waarderen, en wijst hen op de discipline die nodig is om daadwerkelijke sportbeleving te ontdekken.

Sport als levensstijl
Juan en Jules zijn in ieder geval helemaal bezeten van de sport, maar voor hen is het boksen en sportbeleving méér dan lichaamstraining. “Nu zijn we met ons tweeën, maar vanuit de gym zijn we met een veel grotere groep. We chillen samen, bewegen samen, niet alleen met bokshandschoenen aan, maar ook op andere manieren, wat ons bindt is een levensstijl: relaxed met elkaar omgaan. Sport, fysiek bezig zijn, het inspireert ons.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →