Dreiging met terroristische aanslag Blerick was ‘schreeuw om hulp’

Print
Dreiging met terroristische aanslag Blerick was ‘schreeuw om hulp’

Afbeelding: ANP

Een 39-jarige man uit Blerick heeft vorig jaar bij de meldkamer van alarmnummer 112 gedreigd zichzelf met een bomgordel op te blazen.

 

Martin V. belde op zondagmiddag 112, zei dat hij met zijn bomgordel in het water stond in de buurt ’t Zilvermeertje en vertelde dat hij namens IS sprak. Ook riep hij ‘Allah akbar’. De politie hoorde op de achtergrond kinderen en nam de dreiging zeer serieus. V. werd ’s middags aangehouden door de politie.

Justitie eiste dinsdag in de rechtbank in Roermond een voorwaardelijke celstraf van zes maanden tegen V. Officier van justitie Ineke Meijer hield rekening met de analyse van deskundigen dat V. op 25 juni vorig jaar verminderd toerekeningsvatbaar was.

Hulp
Tegenover de politie en in de rechtbank verklaarde V. dat hij niet van plan was een aanslag te plegen maar dat zijn telefoontje een schreeuw om hulp was. Hij belde vanaf de galerij van zijn flat. V. zei dat hij gespannen was vanwege gesprekken over een uitkering van het UWV en een verhuizing. Een psycholoog constateerde dat de man kampt met een persoonlijkheidsstoornis en autisme. Inmiddels staat hij onder behandeling bij een psychiatrische instelling.

Officier van justitie Meijer constateerde dat de schreeuw om hulp is aangekomen, maar dat ze het in haar ogen ernstig strafbare feit niet ongemoeid kan laten. “Dit soort dingen gebeurt helaas vaker. Er zijn ook mensen bij die het wél verkeerd bedoelen. Daarom worden deze telefoontjes serieus genomen.”

Veel impact
De eis van zes maanden voorwaardelijk was in de ogen van V.’s advocaat Chantal Joosten nog te hoog. “Zijn elf dagen gevangenschap in Vught zijn wat mij betreft voldoende. Dat had al erg veel impact.” Indien de rechtbank toch een voorwaardelijke celstraf op wil leggen, vroeg Joosten deze maximaal een week te laten zijn.

De uitspraak volgt over 14 dagen.