Samenwerkingsverband MER loopt vast door personeelstekort

Print
Samenwerkingsverband MER loopt vast door personeelstekort

Afbeelding: ANP/Roos Koole

Sint Odiliënberg - Personeelstekort en langere wachttijden. Het samenwerkingsverband MER dat onder meer jeugdzorg, ouderenzorg en bijstand regelt, loopt vast. De gemeenten Maasgouw, Echt-Susteren en Roerdalen moeten betalen.

De gemeenten Roerdalen, Maasgouw en Echt-Susteren moeten snel gezamenlijk vier ton betalen aan hun eigen samenwerkingsverband MER. De werkdruk is er te hoog, het ziekteverzuim is groot en er is geen geld beschikbaar voor vervangend personeel.

MER regelt voor de drie gemeenten onder meer Wmo (steun voor ouderen en gehandicapten) en Jeugdzorg, maar ook de Participatiewet (bijstand en hulp bij het zoeken van werk). Het is juist de afdeling waar dit gebeurt die vast dreigt te lopen.

Veel tijd
Problemen kwamen afgelopen zomer aan het licht. Adviesbureau Berenschot werd ingeschakeld om de organisatie door te lichten. Een van de conclusies: gemeenten willen dicht bij de inwoners staan. Een gesprek over jeugdzorg en Wmo kost soms veel tijd. Dat past niet in het streven van diezelfde gemeenten om alles efficiënter te maken.

MER gaat voor de rest van dit jaar bijna negen extra medewerkers inzetten om de problemen bij Sociaal Domein en bij de bedrijfsvoering op te lossen. Voor bijna 90.000 euro worden twee medewerkers ingehuurd om de druk bij de Wmo-afhandeling te verminderen. Voor uitvoering van de Participatiewet zijn dit jaar zelfs vier extra medewerkers nodig.

Digitaliseren
Een ton wordt besteed aan het digitaliseren van dossiers die in de voorbije jaren op papier zijn aangemaakt en in archiefdozen worden bewaard. De rest van het gevraagde bedrag is nodig voor projecten en om ‘de basis’ op orde te krijgen. Bovenop de gevraagde vier ton haalt MER zelf ook een ton uit eigen begroting.

Wethouder Jan den Teuling van Roerdalen ziet drie belangrijke problemen. Er is meer werk dan gedacht, het samenvoegen van drie gemeentelijke organisaties kost meer tijd en energie dan gedacht, en de ondersteuning van de afdeling met bijvoorbeeld de invoering van één gezamenlijk computerprogramma heeft te lang geduurd.

Niets gemerkt
Volgens de gemeente Echt-Susteren hebben inwoners tot nu toe niets gemerkt van de problemen. Wettelijke termijnen zijn niet overschreden, zegt ook Den Teuling. Het kan wel zijn dat mensen - binnen die termijnen - langer dan normaal op antwoord hebben moeten wachten.

Den Teuling hoopt dat voor de begroting van 2020 de MER alles op orde heeft. Burgemeester Stef Strous van Maasgouw, die ook bestuursvoorzitter is van MER, reageerde dinsdag niet inhoudelijk op vragen over de kwestie.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →