Ewals Cargo Care en VVN geven praktijkles op de Markt in Maastricht

Leerlingen Montessori weten nu alles over het gevaar van de 'dode hoek'

Print

Door zelf achter het stuur van een grote truck te zitten krijgen kinderen een groot besef hoe moeilijk het is voor een chauffeur alles te kunnen zien Afbeelding: Laurens Bouvrie

Op de Markt van Maastricht vond woensdagochtend 15 mei een bijzondere les plaats voor leerlingen van de Montessorischool Binnenstad. Van chauffeurs van het internationale transportbedrijf Ewals Cargo Care en voorlichters van Veilig Verkeer Nederland (VVN) kregen ze gouden tips over de ‘dode hoek van vrachtwagenchauffeurs’.

Volgende week start door heel Nederland het VVN praktisch Verkeersexamen. Ieder kind in ons land wordt zo al decennialang voorbereid op deelname in het steeds drukker wordende verkeer. Voor Pim Ewals – een van de drie broers die de vierde generatie vormen van het grote Venlose familiebedrijf Ewals Cargo Care – aanleiding om ook een steentje bij te dragen aan kennis over verkeer bij de jeugd. Zelf jonge kinderen hebbend en een bedrijf runnend dat dagelijks voertuigen op de weg heeft die voor de jeugd een obstakel kunnen zijn tijdens het fietsen wist hij gelijk wat hem te doen stond.

“De dode hoek is en blijft een gevaar voor alle verkeersdeelnemers. Een vrachtwagenchauffeur kan nog zo oplettend en voorzichtig zijn; het is nu eenmaal een feit dat dit verkeersfenomeen niet weg te toveren is”, zegt de expediteur uit Venlo die zelf in Maastricht woont.

Met zelf een kind in groep zeven van de Montessorischool gelegen aan de Capucijnenstraat kreeg de onderwijsinstelling uit de binnenstad een unieke gelegenheid een uitgebreide les ‘hoe voorkom ik in gevaar te komen door de dode hoek van een vrachtwagenchauffeur’. Die les wordt niet alleen door het Venlose bedrijf gegeven. Dat doet het in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland. De ervaren chauffeur Math gaf de hele ochtend de praktijkles. Hij zegt heel blij te zijn dat zijn werkgever dit initiatief neemt. De kinderen die woensdag meedoen – allen tussen de 10 en 12 jaar – zijn net zo enthousiast. Dat heeft natuurlijk ook te maken dat ze achter het stuur van een imposante 25-tonner mogen zitten. En de slaapplaats van de truck mogen uitproberen.

Belangrijkste is echter dat zelf achter het stuur zitten een meer dan goed beeld oplevert over hoe moeilijk het voor een chauffeur is ‘alles te zien’. Maar ook buiten de truck heeft de les impact. Staand naast de wielen van de Ewals vrachtwagen wordt hen wel heel erg duidelijk dat je daar niet met je fiets onder terecht moet komen.

Ewals Cargo Care probeert met VVN op meerdere plaatsen les te geven. “We kunnen helaas niet overal zijn, maar daar waar we kantoren of filialen hebben zoeken we graag contact met scholen”. Dat doen de Venlonaren niet alleen in Nederland. Ook in het buitenland geven ze dergelijke lessen.

Om andere scholieren toch zoveel mogelijk te laten profiteren van de praktijklessen heeft het transportbedrijf besloten een voorlichtingsfilmpje te maken. Zodra dit gereed is zal Via Maastricht De Limburger daar melding van maken en de link van ‘de dode hoek les’ in een artikel plaatsen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen