Amerikaanse schrijver Tom Wolfe overleden

Print
Amerikaanse schrijver Tom Wolfe overleden

Tom Wolfe Afbeelding: EPA

De Amerikaanse schrijver en journalist Tom Wolfe is maandag op 87-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Manhattan, waarin hij was opgenomen wegens een infectie. Dat heeft zijn agent Lynn Nesbit bekendgemaakt in onder meer The New York Times.

Wolfe werd wereldberoemd door de roman The Bonfire of the Vanities uit 1987, in het Nederlands uitgebracht als Het vreugdevuur der ijdelheden. Het is een veelgeprezen satire over de raciale en sociale spanningen, die er in de jaren tachtig van de vorige eeuw waren in New York. Het boek werd verfilmd door Brian De Palma met in de hoofdrollen Tom Hanks, Bruce Willis en Melanie Griffith. Na deze internationale bestseller publiceerde Wolfe onder meer nog In alles een man en Ik ben Charlotte Simmons.

Wolfe koos in de jaren vijftig voor de journalistiek. Hij is een van de grondleggers van wat bekend werd als New Journalism. Verslaggevers en essayisten schreven in literaire stijl artikelen over allerlei onderwerpen, zowel luchtige als zwaar politieke. Die lazen als een kort verhaal van bijvoorbeeld een vertegenwoordiger van de beatgeneratie. Zelf werd Wolfe vooral bekend door zijn publicaties over Amerikaanse subculturen, zoals hippies en hun experimenten met lsd.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →