Sportclubs Maastricht mogen terreinen niet onderverhuren

Print
Sportclubs Maastricht mogen terreinen niet onderverhuren

Afbeelding: iStock

Maastrichtse buitensportclubs die hun terrein zelf aan derden wilden onderverhuren, hebben van de gemeente nul op het rekest gekregen.

De verenigingen opperden die mogelijkheid, omdat ze vrezen financieel niet of nauwelijks het hoofd boven water te kunnen houden doordat ze (aanzienlijk) meer huur moeten gaan betalen voor het gebruik van hun accommodatie.

Dat is het gevolg van de harmonisatie van de sporttarieven in Maastricht, die een einde moet maken aan de totale wildgroei aan huursommen.

Prijsverhoging
Na de harmonisatie (naar 3 procent op jaarbasis) volgt over enkele jaren ook nog een verhoging van de tarieven naar 5 procent. Omdat sommige Maastrichtse buitensportverenigingen in verhouding jarenlang te weinig hebben betaald voor hun accommodatie, zien die zich nu geconfronteerd met een forse prijsverhoging.

Gesprek
Andersom gaan andere clubs fors minder betalen, omdat ze in het verleden veel te veel voor een soortgelijke accommodatie hebben moeten ophoesten. Van de 49 uitgenodigde clubs zijn er in de afgelopen periode 23 het gesprek met de gemeente aangegaan om over de nieuwe situatie te praten.

Clubs die fors meer moeten gaan betalen, zoveel is duidelijk. Een deel van die verenigingen stelde de gemeente voor om zelf hun terrein(en) aan derden te gaan onderverhuren, om op die manier extra inkomsten te vergaren. De gemeente gaat daar echter niet in mee, omdat ze dat via Maastricht Sport zelf regelt en derhalve ook de inkomsten daarvoor vergaart.

BTW
Als die ook nog zouden wegvallen, wordt het gat in de sportbegroting te groot, stelt wethouder Bert Jongen. Hij wijst er daarbij op dat de geraamde inkomstenverhoging van 152.000 euro, die de harmonisatie met zich zou meebrengen, sowieso al onder druk is komen te staan door landelijk beleid. Clubs betalen vanaf 1 januari 2019 namelijk geen BTW meer.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →