‘Begrijpen wat er niet gezegd wordt. Dat is heel belangrijk’

‘Begrijpen wat er niet gezegd wordt. Dat is heel belangrijk’

Afbeelding: Brightlands

Als je met de minister-president, drie ministers én een staatssecretaris op handelsmissie gaat, gaan er in China deuren voor je open. Sunny Jiang, directeur van Brightlands China Center, kwam dus niet met lege handen terug naar Maastricht. Integendeel!

Beijing, Guangzhou en Chengdu – Maastrichts zusterstad. Die drie steden stonden op het programma van de Nederlandse handelsmissie die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland van 8 tot en met 13 april organiseerde. Eén van de keysectoren van de missie was Life Sciences en Health Care. Brightlands Maastricht Health Campus en Brightlands China Center mochten hier dus niet ontbreken. Sunny Jiang was er. Gedeputeerde Hans Teunissen, Maria Jacobs, bestuurder van MAASTRO Clinic, en Robbert Lambriks, beleidsmedewerker bij de Provincie Limburg, reisden met haar mee.

Aan de hand van zes steekwoorden kijkt Sunny terug op een voor Brightlands Maastricht Health Campus én voor Limburg zeer geslaagde handelsmissie.

Geduld

“Als je in China zaken wilt doen, moet je geduld hebben. Het draait allemaal om de juiste contacten. Je wilt met de beslissers aan tafel komen. Als je met de minister-president, drie ministers én een staatssecretaris op reis gaat, lukt dat. Dan gaan er deuren voor je open. Krijg je mensen te spreken waar normaal drie, vier ontmoetingen met hun ondergeschikten voor nodig waren geweest. Heel waardevol dus. We hebben belangrijke stappen kunnen zetten voor verschillende start ups op de campus. Die krijgen straks toegang tot een gigantische markt; in China wonen 1,4 miljard mensen! Ik mag helaas nog niet verklappen om welke start-ups het gaat. Wordt dus vervolgd!”

Do’s & Don’ts

“Brightlands China Center heeft echt meerwaarde. Chinezen doen het liefst zaken met Chinezen. Chinees spreken is niet genoeg. Als je Chinees bent, ontstaat veel sneller een vertrouwensband. Vertrouwen is heel belangrijk als je in China zaken wilt doen. Bovendien is het heel belangrijk om te begrijpen wat er niet gezegd wordt. Je moet tussen de regels door kunnen luisteren. Subtiele hints oppikken. De directe benadering van Nederlanders werkt in China niet. Mijn tips voorkomen dat de Nederlanders in ons gezelschap onhandige dingen doen. Ik leg ze bijvoorbeeld de tafelschikking uit, of leer ze hoe ze moeten proosten. Alles heeft betekenis. Je hebt een streepje voor als je daar rekening mee houdt.”

Ambassadeurs

“Veel Europese bedrijven hebben een China desk. Die is voor één bedrijf. Brightlands China Center representeert een hele regio. En, met de Brightlands campussen kun je zaken doen, maar je kunt er ook terecht als je wilt investeren, of als je onderzoek wilt doen. Dat maakt Brightlands een heel interessante partner. De Chinezen zijn erg onder de indruk van de Nederlandse gezondheidszorg. Ze willen graag van ons leren. In de komende tijd laten 300 Chinese ziekenhuisdirecteuren zich hier in de regio trainen. Dat worden allemaal ambassadeurs. Zelf zijn we in China natuurlijk ook ambassadeurs voor Brightlands en Limburg geweest. Ik denk dat we Mark Rutte ook weer een opfriscursus Brightlands hebben gegeven.”

Opening

“Sinds 2014 zijn we met Brightlands China Center aan het zaaien. Nu kunnen we oogsten. Dingen gaan ineens heel snel. Afgelopen najaar tekenden Brightlands Maastricht Health Campus en Chengdu Medical City een intentieverklaring voor het oprichten van een joint venture, een kapitaalfonds dat start-ups faciliteert. Amper een half jaar later, tijdens deze handelsmissie, openden directeur-generaal Curatieve Zorg van het Ministerie van VWS Bas van den Dungen en gedeputeerde Hans Teunissen het Sino-Dutch Bio-Med and Healthcare Fund Management Chengdu CO Ltd. De Health Campus heeft een belang van 25% in dit bedrijf. Belangrijk, want daardoor zijn we een serieuze partner geworden. Onze start-ups gaan hiervan profiteren. Het volume van de Chinese markt zorgt ervoor dat ze het geld kunnen verdienen dat ze voor hun R&D zo hard nodig hebben.”

MAASTRO Clinic

 “MAASTRO Clinic reisde ook mee met de handelsmissie. Brightlands China Center hielp hen bij het vinden van een samenwerkingspartner. Tijdens de handelsmissie kon bestuurder Maria Jacobs een intentieverklaring tekenen met enkele oncologische centra in Suining, in de buurt van Chengdu. MAASTRO gaat hun medische staf trainen. Ze helpen hen de Europese standaarden te bereiken en bieden ook consultatie op afstand. Hierdoor zal de kwaliteit van leven van kankerpatiënten sterk verbeteren.”

Baby’s

“In 2015 schafte China de eenkindpolitiek af. Nu zie je dat veel vrouwen die tegen de veertig lopen een tweede kind willen. Hierdoor stijgt de vraag naar IVF. In Maastricht zijn we koploper als het gaat om PGD, Preïmplantatie Genetische Diagnostiek. Hierbij worden alleen embryo’s waarvan onderzocht is dat ze geen genetische afwijkingen hebben, in de baarmoeder geplaatst. In China is veel belangstelling voor PGD. Net voor mijn vliegtuig vertrok, heb ik hierover kunnen spreken. De contacten zijn gelegd. We gaan nu onderzoeken of we een PGD-centrum in China kunnen bouwen.”

Lees meer op de website van Brightlands