Redefining Chemistry: voor start-ups in chemie en materialen

Redefining Chemistry: voor start-ups in chemie en materialen

Afbeelding: Patrick vd Meer

Elk jaar veertig start-ups binnenhalen, dat is de doelstelling van de Brightlands Innovation Factory. Dat blijkt totnogtoe geen probleem, maar toch komt er een nieuw start-up-programma bij. Is de lat hoger gelegd? “Niet qua aantallen”, zegt commercieel directeur Patrick van der Meer, “wel qua specialisatie. Met de Innovation Factory trekken we nu starters aan op het gebied van datascience, medtech, agro, food, enzovoort. Potentiële ondernemers die passen op één van de vier campussen. Helemaal prima, maar we zouden graag meer start-ups aantrekken die gefocust zijn op materialen of chemie.”

Aantrekkelijk

Voor deze start-ups heeft Patrick van der Meer en zijn team met Redefining Chemistry een aantrekkelijk programma ontwikkeld. Gebaseerd op de eerdere ervaringen in de Brightlands Innovation Factory. En dus ook een meerjarig programma met om te beginnen een incubatiefase van drie delen, die maximaal twee jaar vergt. Tijdens deze periode zijn tientallen ervaren ondernemers en kenniswerkers betrokken die klankborden, toetsen en ondersteunen, hun eigen netwerken inzetten en de eerste financieringen rond maken.

Daarna volgen, als het goed is, de accelaratie-, validatie en uiteindelijk de opschaalfase. Ook weer een traject dat meerdere jaren kan duren. “We begeleiden zo lang mogelijk. Elke fase vergt een andere begeleiding. En een andere financiering. Om een idee te testen heb je geld nodig, om proeven te draaien is nog meer kapitaal nodig en uiteindelijk gaat het bij de productie om ettelijke miljoenen. Dit zijn processen die gemakkelijk meerdere jaren duren. Uiteindelijke doel is uiteraard de wording van een zelfstandig bedrijf dat zich het liefst op één van de campussen of op de industrial site hier met een productiefaciliteit op Chemelot vestigt.”

Propositie

Die aanpak is verder niet nieuw. Ook de brede propositie verandert niet. “Als starter kom je op onze campussen in een uniek ecosysteem terecht”, belooft Patrick van der Meer, “zeker hier op Chemelot. Met ruim 2500 kenniswerkers, de meest geavanceerde laboratoria, proeffabrieken, 3D-printers. Met ook experts op het gebied van IP, Legal en ICT die ook de chemie- en materialenmarkt kennen. En met grote corporates als DSM, Sabic, Sekisui en Lanxess in de achtertuin. Vergeet niet dat hier elk jaar voor zo’n tien miljard euro aan chemische producten de deur uitgaat. Die grote bedrijven zijn zeer geïnteresseerd in start-ups. Van hen komen immers vaak de verrassingen, de innovaties. Dat ecosysteem alleen al maakt het zo interessant om hierheen te komen.”

Maar het échte nieuwe is de combinatie met de Smart Services Campus in Heerlen. “Op zich een zelfstandige campus van Brightlands waar grote en kleine ondernemingen en ook weer start-ups innoveren met data, kunstmatige intelligentie en nieuwe technologieën als de blockchain. Ook in de chemie wordt de verwerking van data een steeds belangrijker thema. Elke test in de labs of de proeffabrieken levert data op. Daar kun je wat mee, mits je weet hoe al die gegevens te verwerken. Deze kennis is beschikbaar voor de start-ups hier op Chemelot die instromen via het nieuwe programma Redefining Chemistry.”

Herdefinitie

De naam is niet voor niets gekozen. “De chemie is toe aan een herdefinitie. Ze kan niet meer zonder de nieuwe technologieën. Wij leveren die en dat maakt onze propositie uniek.”

Venture Expert Day

In het programma Redefining Chemistry werkt de Brightlands Innovation Factory samen met Sitech en Chemelot. Eind april start de eerste groep van acht startups. Op 2 mei is er Venture Expert Day in het Centercourt, een openbaar event starters zich presenteren en belangstellenden worden bijgepraat over de resultaten sinds de start. Meer informatie op https://brightlandsinnovationfactory.com

De Brightlands Innovation Factory is succesvol met de werving van startups voor de vier Limburgse campussen. Sinds eind 2015 zijn ruim 50 startende ondernemers binnengehaald. Deze maand start onder de noemer ‘Redefining Chemistry’ een nieuw meerjarig programma dat zich volledig focust op start-ups in materialen en chemie, gecombineerd met de nieuwste technieken in blockchain en kunstmatige intelligentie. “Een unieke mix, zelfs op wereldschaal.”

Lees meer op de website van Brightlands