‘Een A-merk kiest voor Brightlands’

‘Een A-merk kiest voor Brightlands’

Joep Patijn, lid van de eenheidsleiding van de Limburgse politie en CEO Peter Verkoulen van de Brightlands Smart Services Campus ondertekenden op 4 april de samenwerkingsovereenkomst. Afbeelding: Brightlands

“We zijn blij dat een A-merk voor onze campus heeft gekozen. Als een organisatie als de politie ervoor kiest om met ons samen te werken, dan is dat ook voor Brightlands een goede ontwikkeling. De politie is immers van en voor ons allemaal. Via de samenwerking met de politie laat ook Brightlands zien dat we voor iedereen iets kunnen betekenen.” Met die woorden heette CEO Peter Verkoulen van de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen de nieuwe campusbewoners in de eerste aprilweek welkom. De politie dus.

Cybercrime

In wisselende samenstelling zijn politiemensen straks aan het werk op de campus. Doel is met slimme technieken data te ontsluiten, te duiden en die informatie geschikt te maken voor politiewerk. Ook wil de politie grotere en kleinere interne en externe events op de campus organiseren. “Het politiewerk verandert. Het recherchewerk is niet meer alleen het afluisteren van telefoons. Digitale innovatie is belangrijk. Wij moeten inspelen op alle veranderingen en daarom zijn we ook hier naartoe gekomen”, motiveerde Joep Patijn, lid van de Eenheidsleiding van de Limburgse politie deze keuze voor Brightlands tijdens de ondertekening van de samenwerking. Hij noemde daarbij cybercrime en financiële economie als voorbeelden van veranderingen in het politiewerk.

Proeftuinen

Op zes terreinen gaat de politie de komende tijd digitaal innoveren om klaar te zijn voor de bestrijding van criminaliteit van morgen en overmorgen. Uiteindelijk wil de politie door allerlei beschikbare data te verknopen ook proberen te voorspellen waar de misdaad gaat toeslaan. En liever nog: voorkomen dat er wordt toegeslagen.

Vooralsnog gaat het onder andere om experimenten, waarvan het straks de bedoeling is dat bij succes een werkwijze binnen de hele politie wordt geïmplementeerd. Het is ook geen speciaal politieteam dat op de campus neerstrijkt, maar politiemensen uit diverse disciplines zullen in wisselende samenstelling hun opwachting maken in Heerlen. Afhankelijk van onderzoeken zullen gemiddeld drie tot vijftien politiemensen in het campusgebouw aan de slag zijn.  

De politiemedewerkers hebben een eigen ruimte van waaruit wordt gewerkt vanwege de gevoeligheid van data, ze willen zeker ook onderdeel van het totale eco-systeem van de Heerlense campus worden.

Meedenken

CEO Peter Verkoulen gaf aan dat de politie binnen Brightlands niet alleen op veel samenwerking, kennis en denkkracht op het gebied van digitale innovatie mag rekenen. Ook op andere terreinen kan Brightlands veel bieden, zoals het adviseren en meedenken over juridische aspecten, ethische kwesties of om privacy-gerelateerde vragen.

Voor de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen betekent de komst van de politie veel meer dan het welkom heten van een nieuwe speler in het eco-systeem. Peter Verkoulen: “Als de politie voor ons kiest, is dat goed voor ons. Het ecosysteem wordt er aantrekkelijker door. Maar het helpt ons ook om met concrete voorbeelden te laten zien hoe de innovaties op onze campus de samenleving een beetje beter kunnen maken!”

FOTO: Joep Patijn, lid van de eenheidsleiding van de Limburgse politie en CEO Peter Verkoulen van de Brightlands Smart Services Campus ondertekenden op 4 april de samenwerkingsovereenkomst.

Lees meer op de website van Brightlands