Chinezen in Limburg bijgespijkerd over ivf

Print
Chinezen in Limburg bijgespijkerd over ivf

Afbeelding: Thinkstock

Chinese medici worden in Maastricht bijgespijkerd over ivf. Sinds de eenkind- politiek in China is afgeschaft, willen vrouwen tegen de veertig alsnog een tweede kind.

Een ongekend grote delegatie van ruim driehonderd Chinese ziekenhuisdirecteuren komt naar Zuid-Limburg. Ze laten zich hier vakinhoudelijk bijspijkeren. De Chinese interesse richt zich voornamelijk op ivf.

In-vitrofertilisatie (ivf), ook reageerbuisbevruchting genoemd, is een voortplantingstechniek waarbij een of meer eicellen buiten het lichaam worden bevrucht met zaadcellen, waarna de ontstane embryo’s in de baarmoeder teruggeplaatst worden.

Tweede kind
Veel Chinese vrouwen die tegen de veertig lopen, willen alsnog een tweede kind nu de eenkindpolitiek, ingevoerd in 1979, drie jaar geleden is afgeschaft.

In Maastricht zijn ze koploper als het gaat om Preïmplantatie Genetische Diagnostiek (PGD). Hierbij worden alleen embryo’s waarvan onderzocht is dat ze geen genetische afwijkingen hebben, in de baarmoeder geplaatst. Daar is in China veel belangstelling voor.

Omvangrijk
"We gaan onderzoeken of we een PGD-centrum in China kunnen bouwen", aldus Sunny Jiang, directeur van het Brightlands China Center, die afgelopen maand met een omvangrijke handelsmissie onder leiding van premier Rutte in China was.

"In september gaat een delegatie terug om dit alles verder uit te werken", zegt woordvoerder Iris van Brandenburg van Brightlands Maastricht Health Campus.

Missie
Behalve voor ivf is er ook interesse in het oncologiecentrum Maastro. Tijdens de missie tekende Maastro-bestuurder Maria Jacobs een intentieverklaring met enkele oncologische centra in de buurt van Chengdu, een stad waar Limburg een lange en goede relatie mee heeft. Maastro gaat de medische staf van deze centra trainen. "Ze helpen de Europese standaarden te bereiken en we bieden ook consultatie op afstand. Hierdoor zal de kwaliteit van leven van kankerpatiënten sterk verbeteren", zegt Jiang.

Daarbij willen de Chinezen meer weten over de samenwerking tussen het bedrijfsleven, onderwijs en overheid, zoals dat gebeurt bij de vier Limburgse Brightlands innovatiecampussen. "Sinds 2014 zijn we met Brightlands China Center aan het zaaien. Nu kunnen we oogsten", aldus directeur Jiang. De Chinezen zijn erg onder de indruk van onze gezondheidszorg en willen graag van ons leren, verklaart ze.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →