Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Eigenaar in brand gestoken kebabwagen: ‘Dit was mijn leven en nu is alles kapot’

Kerkrade - De brand die kebabwagen Izmir Döner aan de Hertogenlaan in Kerkrade woensdag vernielde, is volgens de politie aangestoken. Eigenaar Ertan Yilmaz zit in zak en as. Hij hoopt dat de dader snel wordt gepakt.

Yilmaz wordt woensdagochtend rond half vijf wakker als hij mensen rond het plein aan de Hertogenlaan ‘Brand!’ hoort schreeuwen. Als hij bij de ruit van zijn woonkamer een kijkje gaat nemen, krijgt hij de schrik van zijn leven. Zijn kebabwagen genaamd Izmir Döner staat in brand. "Ik ben meteen naar beneden gerend en heb 112 gebeld. Kort daarna kwam de brandweer om alles te blussen, maar voor mijn wagen was het te laat." De zaak van Yilmaz is dusdanig beschadigd dat hij niet meer te gebruiken is. Van de voorkant lijkt het nog mee te vallen, maar de achterkant is helemaal zwart. Als Yilmaz zijn wagen opent, wordt de grootte van de schade pas echt duidelijk. "Dit is toch ongelofelijk. Het stinkt en alles is zwart en kapot."

Getuigenoproep
Volgens de politie is de brand aangestoken. Via Facebook worden mogelijke getuigen opgeroepen zich te melden. Yilmaz heeft naar eigen zeggen geen idee wie het gedaan zou kunnen hebben. "Ik heb met niemand ruzie in ieder geval, dus ik zou het niet weten. Ik begrijp niet dat iemand zoiets kan doen. Ik ben bijna 25 jaar geleden vanuit Turkije hierheen gekomen en heb altijd hard gewerkt om voor mijzelf en mijn kinderen te kunnen zorgen. Dit was mijn leven en nu is alles kapot. Het doet gewoon heel erg pijn." 
Foto's: Peter Schols

Vernielingen
Volgens de eigenaar is het niet de eerste keer dat er vernielingen zijn aangericht. "Ik doe dit werk nu tien maanden. Eerst zijn stickers deels en helemaal van de wagen getrokken, daarna zijn lampen kapotgemaakt en nu dit. Enkele stickers heb ik met punaises vastgemaakt en van de vernieling van de lampen heb ik aangifte gedaan. Maar nu hebben ze alles verwoest." Yilmaz denkt niet dat de acties tegen hem persoonlijk gericht zijn. "Er is nog een zaak hier die er last van heeft gehad, dus ik denk niet dat het puur tegen mij gericht is. Je weet het nooit, maar ik kan het me bijna niet voorstellen, want ik doe niemand kwaad. Ik geef grote porties omdat ik mensen blij wil maken en ook mensen zonder geld krijgen regelmatig een broodje van me." 

Blijven
Ondanks de reeks vernielingen, wil hij het liefst met zijn wagen op het plein bij de Hertogenlaan blijven staan. "Ik woon hier bijna naast de zaak. Ik ben gelukkig en wil het liefst blijven, maar dit moet wel stoppen." 
Voor Yilmaz zit er nu niks anders op dan afwachten. "Ik heb direct gebeld en als ik het goed begrepen heb, dan ben ik voldoende verzekerd. Er komt nog een expert langs om te kijken wat er aan de hand is." Hij hoopt dat de dader(s) snel gepakt worden. "Misschien heeft iemand iets gezien. En er heeft zich een vrouw met een camera gemeld. Mogelijk levert dat iets op."