Rel rond komst Facebookbaas Zuckerberg naar Brussel

Print
Rel rond komst Facebookbaas Zuckerberg naar Brussel

Afbeelding: AFP

De komst van Facebookbaas Mark Zuckerberg naar het Europese Parlement heeft binnen een uur tot een fikse rel geleid. Diverse fracties accepteren niet dat Zuckerberg wegkomt met een ontvangst achter gesloten deuren door enkel de fractieleiders, terwijl hij in het Amerikaanse congres voor het oog van de camera’s moest verschijnen.

De Europese burgers hebben recht op minstens zoveel transparantie als de Amerikanen, vinden ze. Liberaal fractievoorzitter Guy Verhofstadt is woedend en wil dat het besluit wordt teruggedraaid. Hij eist een plenaire stemming om te bereiken dat Zuckerberg, in het openbaar, voor de EP-commissie Openbare vrijheden verschijnt. Daar zitten de specialisten die alles van privacywetgeving weten.

Diverse Parlementsleden uiten zware kritiek op hun voorzitter Antonio Tajani, die persoonlijk de ontvangst achter gesloten deuren regelde en vanmiddag in een persbericht zijn vreugde uitsprak over het besluit van Zuckerberg ‘om in persoon te verschijnen voor de vertegenwoordigers van 500 miljoen Europeanen’. Dat zijn in zijn ogen dus 10 à 12 Parlementsleden in plaats van 751.

Show
"Hij voert graag zijn eigen show op", zegt SP’er Dennis de Jong. Ook Sophie in ’t Veld (D66) en Judith Sargentini (GroenLinks) denken dat het Tajani vooral te doen is om een mooie foto van hem met de Facebook-baas. Sargentini: "Boven mijn bed komt die niet."

Tajani regelde de ontvangst in een schriftelijke procedure met volgens In ‘t Veld ‘een meerderheid van nauwelijks 51 procent’. Voor een bijeenkomst achter gesloten deuren waren de fractieleiders van de christendemocraten, conservatieven, extreemrechts en de populisten

Niet transparant
Tegen waren de sociaaldemocraten, liberalen, Groenen en radicaal links. In ’t Veld: "Extreemrechts en de populisten zijn altijd vernietigend over Europa en spreken er schande van dat het niet transparant is. Nu kiezen ze zelf voor een besloten bijeenkomst in kleine kring." Ook de christendemocraten hebben volgens haar wel wat uit te leggen. "Die sluiten rustig een akkoord met extreemrechts en de populisten."

Lees ook: Facebookbaas Zuckerberg: Het was mijn fout, het spijt me

De Jong: "Het is heel dom dat het Parlement deze kans om Zuckerberg te grillen laat schieten. Aan een gesprek achter gesloten deuren heb je niets." Sargentini: "Dit slaat echt nergens op, we zijn hier echt nog niet mee klaar."       

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →