Tornado raast langs Limburgse grens

Print
Bizarre beelden van vlak over de grens in Duitsland. Een enorme tornado raasde woensdag in de vroege avond daar over het land.

Meerdere mensen delen beelden van de grote wervelwind op sociale media. Volgens Duitse media heeft de storm flinke schade veroorzaakt in de regio rond Viersen, vlak over de grens bij Tegelen. Er raakte zeker een persoon zwaar gewond.

Daken afgerukt
"In Viersen-Boisheim zijn huizen dermate beschadigd dat ze voorlopig onbewoonbaar zijn", aldus een verklaring van de regionale overheid. Talrijke daken werden afgerukt. 

Op foto's is de schade goed te zien.

Een woordvoerder zei dat de zwaargewonde een 23-jarige automobilist is, die toen hij uitstapte een dikke afbrekende tak op zijn hoofd kreeg. Een brandweerman kreeg een elektrische schok. Het treinverkeer op het traject Mönchengladbach-Venlo moest worden stilgelegd. Ook meerdere wegen, waaronder de A61 van en naar Limburg, werden geblokkeerd door omgevallen bomen. Volgens de politie duurde het noodweer 10 tot 15 minuten.

Limburg
Ook in Limburg zorgde de storm voor flinke overlast, met name in het zuiden. In Ransdaal kwam de regen in korte tijd met zoveel kracht naar beneden, dat de riolen het water niet meer konden verwerken. Straten veranderden daardoor in kolkende rivieren. In Heerlen werd de finale van het regionale schoolvoetbaltoernooi verstoord door het noodweer.

Geen kleintje
Volgens weerman Raymond Klaassen van Weerplaza gaat het inderdaad om een tornado. En het is geen kleintje, zegt hij tegen het AD. "Dit is wel een pittige, ja. In doorsnede is hij ook erg breed, breder dan gebruikelijk."

Volgens hem is het vrij bijzonder om dit soort tornado's hier te zien. "Ze gaan samen met zware buien en een grote instabiliteit in de atmosfeer", aldus de weerman. "Door een sterke opwaartse stroming en grote verschillen in windsnelheid op diverse hoogtes kan lucht gaan rollen en vervolgens kantelen. Dan spreek je van een tornado. Hij is nu net langs Nederland getrokken, maar voor hetzelfde geld was hij 20 kilometer verderop ontstaan en had hij Nederland wel aangedaan."

1967
Gemiddeld komen er in Nederland één à twee tornado's per jaar voor, maar dan wel van een vrij zwakke aard. De laatste echt hevige tornado was in 1967, toen zowel het Brabantse Chaam als Ameland werden getroffen door tornado's. Daarbij overleden toen meerdere mensen.

Toename
Klaassen verwacht dat we in de toekomst meer tornado's gaan zien in Nederland. "Door klimaatverandering wordt het steeds warmer. Wij houden er als meteorologen dus wel rekening mee dat het er in de toekomst meer zullen zijn dan twee per jaar."

Tornado's variëren in kracht van EF0 t/m 5, waarbij 0 staat voor windsnelheden tussen 90 en 130 kilometer per uur en 5 voor snelheden groter dan 311 kilometer per uur. In Nederland zien we doorgaans tornado's tussen EF0 en 1. In 1967 en 1992 ging het om een kracht 3, die vergelijkbaar is met de tornado's die voorkomen in Noord-Amerika.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →