Proef met ‘hofjeswonen’ voor veertigplussers

Print
Proef met ‘hofjeswonen’ voor veertigplussers

Foto ter illustratie Afbeelding: iStock

Kleine gemeenschappen waar buren voor elkaar klaarstonden. Een aantal instanties wil dat idee met het ‘hofjeswonen’, waar het niet ‘ieder voor zich’ is, terughalen. Maar dat kan niet van bovenaf opgelegd worden. In Weert zou volgend jaar een proef van start moeten gaan.

In Weert komt mogelijk een proef waarbij veertigplussers van verschillende afkomst bij elkaar gaan wonen en leven in een soort hofje. Doel is eenzaamheid te bestrijden en de bewoners elkaar te laten helpen.

Onderzoek
Gemeente Weert, woningcorporatie Wonen Limburg, Platform Allochtone Zorgvragers, Provinciaal Platform Diversiteit en Stichting Meer Kleur en Kwaliteit hebben afgesproken samen te onderzoeken of een dergelijke alternatieve woonvorm in Weert haalbaar is.

"De meeste veertigplussers wonen in rijtjeswoningen of flatgebouwen uit de jaren zeventig, waar weinig aandacht is voor elkaar", zegt Chantal Saes van Ouku Consultancy, die de pilot in Weert begeleidt.

Alternatieve woonvorm
De Weertse liep enkele jaren geleden stage bij het Platform Allochtone Zorgvragers en onderzocht daar de behoefte aan een alternatieve woonvorm waarbij bewoners konden rekenen op elkaars hulp.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →