Wilders bij hoger beroep 'minder Marokkanen'-uitspraak

Print
Wilders bij hoger beroep 'minder Marokkanen'-uitspraak

Afbeelding: ANP/Jerry Lampen

PVV-leider Geert Wilders zal donderdag verschijnen voor het gerechtshof, waar het hoger beroep begint over zijn 'minder Marokkanen'-uitspraken.

Het proces vindt plaats in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Er zijn elf zittingsdagen uitgetrokken voor de behandeling.

Aanzetten tot discriminatie
De politicus uit Venlo liet in maart 2014 zijn aanhangers op televisie roepen dat ze 'minder Marokkanen' wilden. Eind 2016 werd Wilders veroordeeld voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar hij kreeg geen straf opgelegd. Zowel Wilders als het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep. Het OM wilde een hogere straf en vond dat hij ook moest worden veroordeeld voor het aanzetten tot haat.

Deskundigen
In november besloot het hof dat het voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling meer informatie wilde, onder meer van drie deskundigen. Daarnaast wilde het hof meer inzicht in de manier waarop het publiek massaal aangiftes had gedaan tegen de politicus.

Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops had daarom gevraagd, omdat hij beweert dat de politie en het OM de kwestie oneigenlijk hebben afgestemd. Ook stelde hij dat er op politiek niveau is gestuurd. Maar het hof vond het niet nodig om politici te horen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →