Familie Haagse messentrekker sleept GGZ-instelling voor de rechter

Print
Familie Haagse messentrekker sleept GGZ-instelling voor de rechter

Afbeelding: ANP/Rob Engelaar

De familie van de 31-jarige Malek F., die onlangs bij de Haagse Hogeschool in het wilde weg drie mensen neerstak, wil GGZ-instelling Parnassia voor de rechter slepen.

De familie vroeg Parnassia vele malen tevergeefs om hulp voor Malek die paranoïde gedachten ontwikkelde.

Verantwoordelijk
De familie doet aangifte tegen de GGZ-instelling van ‘het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel’ aan de slachtoffers en aan Malek F. zelf, die door de politie werd neergeschoten. Maleks familie houdt Parnassia verantwoordelijk voor de bloederige steekpartij op 5 mei in Den Haag waarbij de uit Syrië gevluchte Palestijn drie mensen neerstak.

Trouwen
Maleks twee jaar jongere broer klopte in de maanden voor het incident meerdere keer wanhopig aan bij Parnassia. Malek draaide na de dood van hun vader langzaam door. Een keer werd Malek zes weken gedwongen opgenomen in een kliniek. Maar daar wist hij weg te komen, zo stelt zijn broer, door met een medepatiënte te trouwen.

Vast woonadres
Parnassia ontkent dat niet. "Hij had van ons niet eens hoeven trouwen, wij willen voor iemand die vertrekt een vast woonadres waar de ambulante hulp hem kan bereiken. En dat had hij", zegt een woordvoerder. Parnassia erkent ook dat Maleks familie ‘een of twee keer’ melding deed bij de instelling. Andere meldingen deed de familie volgens Parnassia bij het sociaal wijkteam en ‘dat is van de gemeente’. Parnassia participeert wel in dat wijkteam. Op de aangifte wil Parnassia niet ingaan.

De gemeente Den Haag reageert kort: alle meldingen die Maleks broer deed bij het sociaal wijkteam, zijn doorgespeeld naar Parnassia. 

Nodig
Advocaat Job Knoester staat de familie bij. Volgens hem heeft de familie alles gedaan om te voorkomen dat dit zou gebeuren en is aangifte doen ‘hard nodig’. Het nieuws dat justitie enkele maanden geleden een anonieme tip kreeg dat Malek zou radicaliseren en dat het dus om een terreurdaad zou gaan, verbaast de familie. "Dat gebeurde toen hij in Parnassia zat. Hij riep in zijn verwardheid vast veel boze dingen waaraan iemand zich heeft gestoord." De familie wil uitzoeken van wie de tip komt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →