Hoe je grote inspiratiebron in eigen huis te laten logeren? Vraag dat maar aan Nathalie Ummels

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Het boek 'Spark your Dream' van de al 18 jaar over de wereld reizende Family Zapp werd voor de Maastrichtse Nathalie Ummels haar sleutel hoe zoveel mogelijk uit het leven te halen. Dat de Argentijnse globetrotters ooit bij haar thuis zouden logeren kon niet anders dan een droom blijven. Niets bleek minder waar te zijn.

Wie heeft geen dromen of wensen die niet echt binnen handbereik liggen? Toch in ieder geval niet op korte termijn in praktijk kunnen worden gebracht. Van wereldbekend artiest tot een groot voetbalheld; van een wetenschapper die de wereld redt tot een bestsellerschrijver. Ieder mens met een beetje fantasie en een vleugje ambitie heeft wel een of meer al dan niet heimelijke wensen in zijn bovenkamer verstopt. Om die daar – zo geldt voor de meeste stervelingen - vervolgens tot in het bejaardentehuis onuitgepakt te laten. Dromen of wensen omzetten in dagelijkse werkelijkheid is nu eenmaal maar weinig mensen gegeven. Juist daarom is de gemiddelde mens zo buitengewoon geïnteresseerd in hen die van hun leven een groot avontuur maken. Zoals de ‘Family Zapp’.

De Zapp's

Achttien jaar geleden begon het koppel Herman en Candelaria Zapp aan een wereldreis in een oldtimer. Met hun Graham Paige (bouwjaar 1928) hebben ze inmiddels 90 landen doorkruist. Dat doen ze al jarenlang niet meer met hun tweetjes. In de tussentijd bracht Candelaria vier kinderen ter wereld. Achtereenvolgens in de Verenigde Staten, Argentinië, Canada en Australië. Ze werden – zonder erg - globetrotters avant la lettre.

Aankondiging Landgoed Heerdeberg en ViaStory

Een week of twee geleden werd via social media de families visite aan Landgoed Heerdeberg (tussen Maastricht en Cadier en Keer) aangekondigd. Op het programma stond een lezing en meet en greet van en met de familie Zapp aangekondigd. Het een en ander georganiseerd door het landgoed en het actieve en steeds bekender wordende platform viaStory Maastricht. Met die summiere aanduiding werd feitelijk Nathalie Ummels tekort gedaan. Het was deze Maastrichtse die deze Argentijnen naar Maastricht haalde.  

Woensdagavond 9 mei stroomt het idyllische Landgoed Heerdeberg al snel vol. Dat is bijzonder. Normaal sluit het restaurant van het landgoed in de vroege avond. Nu zitten rond sluitingstijd in het overdekte terras van de eetgelegenheid een 150 mensen in een opstelling die verraadt dat geen vorkje wordt geprikt maar gesproken gaat worden. Stoeltjes netjes achter elkaar en in het zicht van waar het publiek gaat zitten een filmscherm. Zitten is voor Nathalie Ummels voor aanvang geen optie. Terwijl de ‘Family Zapp’ – die na uitgebreid geposeerd te hebben bij hun opmerkelijke oldtimer - voorbereidingen treft om hun bijna twee decennia wereldreizen ervaringen met het publiek te delen loopt de Maastrichtse van de ene naar de andere bezoeker. Ze is zichtbaar in haar nopjes met de grote opkomst, maar ze slaagt er nog niet in daarvan rustig te genieten. Toch lukt het fotojournalist Laurens Bouvrie haar een kwartiertje aan tafel te krijgen. Hij wil graag van haar weten hoe ze de familie Zapp naar Maastricht heeft weten te krijgen. Weliswaar is de organisatie in handen van Heerdeberg en viaStory. Zonder Ummels was de 9e  mei 2018 namelijk een Heerdebergdag geworden als zovelen.

Nathalie Ummels leest 'Spark your Dream' en weet het zeker: "Dat wil ik ook"

Nathalie Ummels las een aantal jaren geleden het Zapp-boek ‘Spark your Dream’. Behalve verhalen over een familie op reis over heel de wereld is het boek voor veel mensen een inspiratiebron geworden hoe in het leven te staan. Dat geldt ook voor de Maastrichtse. “Het reizen, de manier van leven en hoe de familie Zapp hun bestaan op deze planeet zelf ziet werd voor mij een openbaring”, zegt Ummels woensdagavond. Met een aanstekelijk enthousiasme vertelt ze over hoe de Zapp’s haar dromen en wensen weten te beïnvloeden. “Ja, ook ik dacht wel eens aan verre en lange reizen. Tijdens het lezen van het Zapp-verhaal werd mij duidelijk dat ik mijn droom ook waar moest maken. Dus trok ik de stoute schoenen aan en legde het voor aan mijn man en kinderen.” Bij het vertellen stralen Nathalies ogen alsof ze morgen weer een lang reis gaat maken.

Het werd geen wereldreis. Maar toch. De familie trok een half jaar lang door de Verenigde Staten van Amerika. “Ik had het voor geen goud willen missen. We werden geen Zappjes, maar toch. Het werd een prachtige ervaring die ik nooit had willen missen.”

Durf te blijven spelen

Voor Nathalie Ummels is de belangrijkste levensles van de Family Zapp: ‘Durf als volwassen te blijven spelen’. “Dat spelen hoef je niet letterlijk te nemen. Het gaat vooral om het gegeven dat we als volwassenen het plezier en nieuwsgierigheid - dat je als jongere als vanzelfsprekend vindt - ook de rest van je leven moet blijven beleven.”

En dan zijn de Zapp’s zomaar in Maastricht. Neen, niet zomaar. Een aantal weken geleden vernam Nathalie Ummels dat de Argentijnen in West-Europa waren. Zelfs heel dicht bij huis. Wat ze deze woensdagavond op Landgoed Heerdeberg doen staat midden april op hun programma in Luik. Ummels hoeft niet lang na te denken. Dit is dé kans om haar voorbeelden in levende lijve te ontmoeten. Uiteraard komt ze in Luik in gesprek met de familie. Daar blijft het niet bij. “Ik zei tegen Herman en Candelaria dat ze echt een keer naar Maastricht moeten komen. En zo ja, zei ik er spontaan bij, dan kunnen jullie bij mij logeren.”  Haar stem slaat bijna over van enthousiasme als ze zegt: “Krijg ik nog geen twee weken later een telefoontje van Herman met de vraag wanneer ze welkom zijn.” De afspraken zijn in een telefoontje gemaakt en dik een week later logeert de bekende familie een aantal dagen bij de Ummels’.  Zeven kinderen, vier volwassenen en allen overtuigde levensgenieters, bewust bezig met een betere wereld en enthousiaste reizigers weten het dagenlang prima met elkaar te vinden. Maar Nathalie wil “nu ze toch hier zijn” meer.

"Niet alleen voor mijzelf houden"

Ummels stelt bij het feit dat de wereldreizigers naar Maastricht komen zichzelf tot doel dat ze de familie Zapp niet voor zichzelf moet houden. “Deze familie moet je – zo is mijn stellige overtuiging – als je de kans krijgt beter leren kennen. Met wat googelen en nadenken kwam ik al snel terecht bij viaStory. Ik begreep dat deze Maastrichtse organisatie wel raad weet met snel en goed iets voor elkaar te krijgen. En inderdaad, viaStory heeft weet van doorpakken. En hadden we ook nog eens de mazzel dat ze intensief betrokken zijn bij de herinrichting van Landgoed Heerdeberg.” Ze kijkt nog eens rond en ziet al die mensen die op de Zapp familie zijn afgekomen. “Geweldig al die aandacht die ze gaan krijgen. Dit wordt voor mij een avondje heel erg genieten.”

Dat doet Nathalie Ummels inderdaad die avond. Na eerst nog een kwartiertje heen en weer te hebben gerend is het moment daar. Na inleidende woorden van viaStory oprichter en creative director Luc Wassen is voor de Maastrichtse de eer weggelegd kort haar verhaal te vertellen en de Family Zapp aan te kondigen. Dat doet ze met een lach van oor tot oor en – zo lijkt het – in beide ogen pupillen waarin onze aardbol rondom haar as draait. Dan kan Nathalie eindelijk gaan zitten om samen met een vol Heerdeberg te luisteren en te genieten van de avonturen en levenslessen van de Argentijnse globetrotters.

De Family Zapp is te volgen via de Facebookpagina https://www.facebook.com/herman.zapp/

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →