Kerkrade heeft primeur: De eerste kunststof bestrating van Nederland!

Kerkrade heeft primeur: De eerste kunststof bestrating van Nederland!

Afbeelding: Brightlands

Ze wegen 75% minder dan betonklinkers, zijn snel en gemakkelijk te leggen en ook nog eens gemaakt van gerecyclede materialen: kunststof klinkers. De eerste bestrating met kunststof klinkers ligt sinds 7 februari 2018 in Kerkrade. Een droom die werkelijkheid is geworden voor de startup ENKB, Eerste Nederlandse Kunststof Bestrating. Een project dat is uitgevoerd met mbo en hbo studenten van Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL).

Het idee voor kunststof bestrating is ontstaan bij uitvinder en hoofdoprichter van het ENKB: Eddie Jacqx, een stratenmaker die met 37 jaar de lichamelijke ongenoegen van het vak ervaart. Al sinds zijn 16e werkt hij als stratenmaker en sjouwt hij elke dag met zware stenen. Dat moet toch anders kunnen dacht hij, na weer een zware blessure in zijn schouder. Samen met mede eigenaar en adviseur Patrick Trompetter kwam hij in contact met Martin Vrösch van Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL), een bedrijf waar studenten meewerken aan onderzoek op gebied van Chemie en Materialen. Samen met een groep studenten begon ENKB aan een materialenonderzoek met als resultaat, vijf jaar later, de eerste kunststof bestrating van Nederland!  

De kunststof straat in Kerkrade is bedoeld als manier om het materiaal te testen in een echte omgeving. “Ik wil 100% garantie hebben dat ik een goed product verkoop,” aldus Eddie. “In maart 2014 begonnen we vol goede moed met een materialenonderzoek bij CHILL. Dit resulteerde in een prototype baksteen, gemaakt van gerecycled materiaal. Het nadeel van gerecycled materiaal is dat de eigenschappen steeds veranderen. Inmiddels hebben we een manier gevonden om de eigenschappen, ondanks de verschillende materialen, hetzelfde te houden.”

Op dit moment zijn de klinkers qua kosten alleen nog toegankelijk in grote partijen van minimaal 2000m2. Eddie geeft aan dat hij het uiteindelijk voor iedereen toegankelijk wil maken. “Het is zo gemakkelijk te gebruiken dat iedereen met de hulp van een simpel YouTube filmpje zijn eigen achtertuin zou kunnen bestraten!” Bij deze toekomstdromen blijft het niet. Zo ziet het ENKB eindeloze mogelijkheden. Uiteindelijk hopen ze te kunnen bijdragen aan een volledig duurzame woonwijk. Zelfs zonnepanelen en ledlampen kunnen verwerkt worden in de klinkers,” aldus Eddie.

Over ENKB

De naam ENKB is een afkorting voor Eerste Nederlandse Kunststof Bestrating. Het ENKB heeft als doel om hoogwaardige kunststof straatstenen te produceren die lichter en kleurvaster zijn dan normale stenen en die gemaakt zijn van gerecycled kunststof. Op deze manier houdt het ENKB zich bezig met duurzaamheid en de verlichting van arbeid voor stratenmakers.  

Over CHILL

Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL) is opgericht door SABIC, DSM, Leeuwenborgh Opleidingen, Arcus College, Zuyd Hogeschool en Maastricht University. CHILL is gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus. Chemie is een van de topsectoren van de Nederlandse Overheid en draagt in belangrijke mate bij aan de economische ontwikkeling en kracht van Nederland. Zuid-Limburg is toonaangevend in innovatieve procestechnologie en life en material sciences. CHILL is onderdeel van het topsectorenbeleid en speelt een toonaangevende rol door een innovatieve leer-, werk- en onderzoeksomgeving te bieden waar onderwijs (MBO, HBO en WO) en bedrijfsleven (van MKB'er tot en met multinational) samenwerken aan kennisontwikkeling en nieuwe producten. CHILL heeft bovendien als taak om ervoor te zorgen dat er voldoende excellent opgeleide mensen voor de sector beschikbaar zijn. CHILL wil tenslotte een bijdrage leveren aan positieve beeldvorming rondom chemie en de rol in onze samenleving.

Lees meer op de website van Brightlands