Rekenkamer: provincie heeft wegbeheer niet op orde

Print
Rekenkamer: provincie heeft wegbeheer niet op orde

Afbeelding: Archief De Limburger

De provincie Limburg loopt een financieel risico omdat het onderhoud en beheer van bruggen en viaducten niet op orde is.

Dat concludeert de Zuidelijke Rekenkamer die daar onderzoek naar heeft gedaan.

Lange termijn
Op korte en langere termijn zullen veel bruggen, viaducten en duikers rondom wegen in Limburg tegelijkertijd vervangen moeten worden. Dat is een wettelijke taak van de provincie. Maar er is, zo concludeert de rekenkamer, geen geld voor opzij gezet. Ook ontbreekt een lange termijnplan op dit punt.

Onderzoek
In een reactie zegt de provincie dat er de afgelopen jaren wel intensief onderzoek gedaan is naar de staat van de zogeheten infrastructurele kunstwerken. In 2012 verscheen er namelijk ook al een kritisch rapport van de Zuidelijke Rekenkamer hierover. Die onderzoeken hebben alleen nog niet geleid tot nieuw beleid en een gedetailleerd beheersplan. Dat volgt komend najaar.

Gecontroleerd
Volgens de provincie is het nauwelijks mogelijk om al jaren van te voren geld te reserveren voor de vervanging van specifieke bruggen, viaducten en duikers omdat in zo’n vroeg stadium nog niet duidelijk is wat er wanneer precies moet gebeuren. Er wordt regelmatig gecontroleerd en als er iets vervangen moet worden, is daar geld voor uit het totaalbudget. Er zijn dus altijd middelen beschikbaar, zo benadrukt een woordvoerder. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →