Startsein voor euregionaal kenniscentrum tegen criminaliteit

Print
Startsein voor euregionaal kenniscentrum tegen criminaliteit

Afbeelding: ANP/Robin van Utrecht

Het opzetten van een euregionaal kenniscentrum voor het bestrijden van grensoverschrijdende criminaliteit kan van start.

De Nederlandse minister van Justitie van Justitie Grapperhaus, zijn Belgische collega Jambon van Binnenlandse Zaken en minister Reul van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen hebben daartoe donderdag hun handtekening gezet onder een intentieverklaring.

Expertisecentrum
Er moet een zogenoemd Euregionaal Ontwikkel- en Experisecentrum (EOEC) tot stand komen dat actief is in de regio Maas-Rijn.

Dat moet zorgen voor een betere samenwerking en informatie-uitwisseling op vooral bestuurlijk gebied tussen de twee landen en de Duitse deelstaat. Dit in aanvulling op de al bestaande samenwerking tussen politie en justitie.

Criminelen
Het EOEC moet voorkomen dat criminelen die het in het ene land te heet onder de voeten wordt, uitwijken naar het andere. "We moeten voorkomen dat het optreden in het ene land tot een probleem in het andere leidt”, zo verklaarde Grapperhaus.

Het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum Limburg (RIEC) gaat het project op poten zetten. Het RIEC bestrijdt vermenging van de onder- en de bovenwereld.    

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →