17-jarige rijdt Audi R8: luxeleven verraadt ramkrakers

Print
17-jarige rijdt Audi R8: luxeleven verraadt ramkrakers

De bende reed opvallend rond in de voor de ramkraken gestolen auto's. Afbeelding: Shutterstock

Het luxeleventje van zeven jongens uit de Genkse wijk Winterslag, in Belgisch Limburg, heeft hun criminele activiteiten aan het licht gebracht.

Het zevental, tussen de 17 en 19 jaar oud, wordt verdacht van tientallen ramkraken en inbraken. De auto’s die daarbij werden gebruikt, werden in opdracht gestolen in de regio Maastricht.

"Snotneuzen, die snel rijk willen worden", klonk het woensdag bij voorgeleiding aan de onderzoeksrechter. De jeugdige rovers zijn allen schoolverlaters uit de mijnwerkerswijk Winterslag, waar ze samen opgroeiden. Onderzoek leerde dat de zeven jongens heel wat op hun kerfstok hebben. Het Openbaar Ministerie spreekt over tientallen vergrijpen, meldt Het Laatste Nieuws.

Airsoftgeweren
In april sloeg de bende toe in de wijk Zonhoven, waarbij twintig zogenaamde Airsoftgeweren werden buitgemaakt. Bij een outletcentrum in Hasselt werd nieuwe, veelal dure, kleding gestolen. In maart zagen ze hun kans schoon en beroofden een doe-het-zelfzaak op enkele honderden meters van hun woonplaats. Daarbij werden onder meer kettingzagen gepikt.

De opzichtige manier waarop ze hun gestolen waar probeerden te slijten, viel hun omgeving echter op. Ook reed de bende trots rond met de door hun kompanen op bestelling gestolen auto’s. Zo toerde een 17-jarige ramkraker door de buurt in een prijzige Audi R8. "Dat viel op in de wijk", zegt een buurtbewoner. "Velen wisten ervan."

Provocerend
"De jongens probeerden hun gestolen spullen in de wijk zelf te verkopen, werken deden ze niet." Ondanks het provocerende en opvallende gedrag, zweeg de buurt. Het laatste wapenfeit van de zeven was een ramkraak op een juwelierszaak in de buurt Waterschei, nu enkele weken geleden. Een poging een etalage te rammen met een gestolen auto strandde.

Bij die mislukte ramkraak beging de bende bovendien een cruciale fout. Met lege handen lieten ze het voertuig achter, dat de politie op hun spoor zette. De recherche ontving tips van getuigen, waarna men besloot tot aanhouding over te gaan. De jeugdige criminelen werden amper een week later opgepakt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →