Daling werkloosheid zet door in Limburg

Print
Daling werkloosheid zet door in Limburg

Afbeelding: ANP Xtra

De werkloosheid in Limburg blijft maar dalen. In een jaar tijd daalde het aantal mensen met een werkloosheidsuitkering met 24 procent. Ruim 20.000 Limburgers hebben een WW-uitkering. De kans op werk is het grootst in de horeca.

April was wederom een goede maand. Want opnieuw daalde het aantal WW-uitkeringen in Limburg. Deze keer met vier procent.

Dat blijkt uit cijfers die het UWV donderdag bekendmaakte.

Het aantal mensen in de WW bedroeg in Limburg 3,6 procent (20.300 uitkeringen), iets meer dan het landelijk gemiddelde dat op 3,5 procent lag.

Snelste groei
Veel sectoren profiteren van de aantrekkende economie. Maar in de horeca, catering en verblijfsrecreatie gaat de groei toch wel het snelst. Zo zet deze sector al vierenhalf jaar achter elkaar meer om dan in het voorgaande kwartaal.

Dat betekent dat niet alleen het aantal WW-uitkeringen daalt maar dat er inmiddels ook een flink tekort aan personeel is ontstaan. In de lente en de zomer daalt het aantal uitkeringen in de horeca altijd wel, om in de herfst en winter weer toe te nemen.

Veelgevraagd
In 2017 ontstonden er 3.900 vacatures in de horeca in Limburg. Koks, medewerkers voor de bediening en keukenhulpen zijn veelgevraagd. Wie in deze branche een baan zoekt, is snel aan het werk. Zo is 78 procent van de zelfstandig werkende koks binnen een jaar weer aan de slag. Voor medewerkers in de bediening ligt dit percentage op 74 procent. 67 procent van het barpersoneel heeft binnen een jaar weer werk.

Voor alle beroepen samen geldt, gemiddeld, dat 64 procent binnen een jaar opnieuw aan de slag gaat. Deze hoge werkhervattingscijfers in de horeca zijn, volgens het UWV, goede vooruitzichten voor werkzoekenden, zeker met de zomermaanden voor de boeg.

Mensen gezocht
Behalve in de horeca worden ook nog altijd veel mensen gezocht voor callcenters, de logistiek en de maakindustrie.

Van de WW’ers is ongeveer de helft vijftigplusser.

Het UWV geeft werknemers een uitkering op basis van de Werkloosheidswet (WW) als die buiten hun schuld hun baan zijn kwijtgeraakt.