Aandacht voor het klimaat in nieuw coalitieakkoord Roermond

Print
Aandacht voor het klimaat in nieuw coalitieakkoord Roermond

GroenLinks, CDA, Demokraten Swalmen en D66 sloten donderdag een nieuw coalitieakkoord. Afbeelding: John Peters

Meer aandacht voor het klimaat en de klimaatverandering, dat is een van de hoofdpunten uit het nieuwe coalitieakkoord dat GroenLinks, CDA, D66 en Demokraten Swalmen met elkaar hebben gesloten in Roermond. Het akkoord werd donderdagmiddag gepresenteerd.

Hoewel klimaat nadrukkelijk een onderwerp is waarop GroenLinks zich profileert, wordt de aanpak van de klimaatverandering door alle coalitiepartijen onderschreven zo lichtte formateur Marianne Smitsmans (GroenLinks) toe. Zo willen de partijen de komende periode met woningcorporaties en andere verhuurders afspraken maken over het versneld energiezuinig maken van huurwoningen.

Lees ook: VVD en LVR buiten de boot in Roermond

Ook een gasloze woningvoorraad en isoleren van woningen moet prioriteit krijgen. Daarnaast moeten inwoners ‘ontzorgd’ worden als ze bijvoorbeeld zonnepanelen op hun dak willen.

Basisbanen
Armoedebestrijding, burgerparticipatie, de aanpak van laaggeletterdheid en een proef met basisbanen, waarbij mensen die al lang zonder werk zitten aan het werk worden gezet zijn andere punten waarmee de coalitie verder aan de slag wil.

Het nieuwe college van B en W zal vijf wethouders tellen. Marianne Smitsmans en Rens Evers van GroenLinks, Angely Waajen namens het CDA, Ferdinand Pleyte voor D66 en Frans Schreurs namens Demokraten Swalmen.

Van Rey
Jos van Rey noemde het nieuwe coalitieakkoord in een reactie tegen het ANP donderdag "proza voor de lagere school". Hij verwees voor verdere reacties naar fractievoorzitter Dré Peters van de LVR. Deze noemde het coalitieakkoord een "Bijbel met vooruitzicht op het beloofde land, maar iets concreets heb je er niet aan".

Peters wees erop dat de LVR als grootste partij graag samen met de winnaar van de verkiezingen, GroenLinks, een coalitie had gesmeed. Maar die kans kreeg de LVR niet. "Alles was voorgekauwd. Ook het nieuwe coalitieprogramma is alleen voor de bühne. Iets concreets staat er niet in. Het is zo algemeen en weinig concreet opgeschreven, dat je nergens ja of nee op kunt zeggen."

"De verkiezingen waren in Roermond niet nodig geweest", vindt Peters. "Dit is voortzetting van oud beleid." Pluspuntje is volgens hem dat er nu vier oppositiepartijen zijn, waar de LVR de afgelopen vier jaar als enige oppositie voerde. "Dat maakt het wel spannender."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →