Bennett klopt Van Poppel, Dumoulin alert in spekgladde finale

Print
Bennett klopt Van Poppel, Dumoulin alert in spekgladde finale

Afbeelding: AFP/Luk Benies

Sam Bennett heeft op het circuit van Imola de 12de etappe van de Giro gewonnen. In een spekgladde finale bleef de Ierse sprinter Danny van Poppel voor. De Nederlander werd knap tweede.

Tom Dumoulin haalde in de vlakke rit langs de Adriatische kust een nat pak, maar beleefde verder een goede dag. Toen het peloton op 25 kilometer van de meet door een hoosbui uiteenscheurde, zat de Nederlandse nummer twee van het klassement alert voorin.

Hetzelfde gold voor rozetruidrager Simon Yates. Concurrenten als Richard Carapaz en Domenico Pozzovivo moesten vol in de achtervolging om het gat te dichten. 

Vlucht
Dumoulin zag hoe er vanaf de start in Osima een groepje van vijf renners wegreed. Frapporti, Maestri, Senni, Mosca en Zhupa kregen de ruimte, maar het verschil werd door het kopwerk van de sprintersploegen nooit groter dan vier minuten. Na een vlucht van ruim 200 kilometer werden de avonturiers opgeslokt door het razende peloton. 

Afmaken
Bennett mocht het afmaken op het circuit waarop in 1994 Roland Ratzenberger en Ayrton Senna verongelukten, en deed dat koelbloedig. Van Poppel zat er goed bij, maar had geen kans tegen de ontketende Ier.

Vrijdag volgt opnieuw een vlakke rit van Ferrara naar Nervesa della Battaglia.