Weer cel geëist voor bestorming Woonwenz

Print
Weer cel geëist voor bestorming Woonwenz

De Mobiele Eenheid werd opgetrommeld toen woonwagenbewoners in november 2013 het kantoor van Woonwenz bestormden. Afbeelding: Archieffoto Lé Giesen

Venlo - Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep grotendeels dezelfde (cel)straffen geëist als die de rechtbank eerder oplegde voor de bestorming van woningcorporatie Woonwenz in Blerick op 12 november 2013.

Het grootste deel van de dertien personen die daarvoor bestraft werden, ging daartegen in hoger beroep. Omdat ze dit onterecht óf de straf te hoog vinden. Donderdag verschenen de eerste zes personen, allen afkomstig uit de gemeente Venlo, voor het gerechtshof in Den Bosch.

Vernielingen
Advocaat-generaal Ad Clarijs hield vast aan de eerder door de rechtbank in Maastricht opgelegde celstraffen van zes maanden voor Tinus N. (46) en Leike J. (30). De aanklager eiste vier maanden tegen Chris J. (50). Van die straffen zou één maand voorwaardelijk zijn. De drie hebben volgens justitie tijdens de bestorming van het Woonwenz-pand aan de Molenbossen in Blerick vernielingen aangericht en beveiligers en een lid van de mobiele eenheid mishandeld. Een beveiliger liep onder meer een gebroken neus op, bij een agent raakte een arm uit de kom.

Lager
De advocaat-generaal was wel milder voor Rosanna van den B. (33). Zij kreeg eerder vier maanden cel opgelegd, maar Clarijs vindt een werkstraf van 240 uur gepaster. Volgens hem kan niet bewezen worden dat Van den B. op de bewuste dag tot in de hal van het gebouw van Woonwenz kwam. Tegen Jan J. (58) en Bet J. (64) eiste Clarijs respectievelijk taakstraffen van 240 en 60 uur vanwege betrokkenheid bij de openlijke geweldpleging.

Op de ochtend voor de bestorming liet Woonwenz de illegaal geplaatste caravan van familielid Willie ‘Pila’ J. aan de Bisschop Hoensbroeckstraat verwijderen. De groep kwam naar eigen zeggen naar Woonwenz voor een gesprek over de situatie. De woningcorporatie ontkent dat daar een afspraak over was. De vlam zou in de pan zijn geslagen omdat een beveiliger gesuggereerd zou hebben dat de woonwagenbewoners ‘naar de gaskamer moeten gaan’. De beveiliging ontkent dit.

Ontkenning
Tijdens de zitting bestreden Leike en Chris J. dat ze in november 2013 geweld gebruikten. Tinus N. bekende het slaan van een beveiliger, maar zei dat hij geen agent heeft aangeraakt. Meerdere familieleden beklaagden zich er donderdag over dat Woonwenz en de gemeente Willie ‘Pila’ J. slecht hebben behandeld. Hun advocaten vroegen het gerechtshof de drie mannen maximaal een taakstraf op te leggen.

Volgens aanklager Clarijs zijn werkstraffen voor het gebruikte geweld niet aan de orde. Hij betichtte de drie van ‘Calimero-gedrag’. „Het ligt niet aan ons en naar anderen wijzen”, constateerde Clarijs. „Wat een onzin. We kunnen meeleven met de emoties, maar die zijn geen rechtvaardiging om geweld te gebruiken. Dat is echt de omgekeerde wereld.”

Uitspraak op 31 mei.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →