De ‘Agorianen’ staan er goed voor

Print
De ‘Agorianen’ staan er goed voor

Izee Derkx Afbeelding: De Limburger

De eerste jaren bestond voor de leerlingen van Agora in Roermond uit jezelf ontdekken en leren wat je leuk vond. Maar nu moeten ze aan de bak, net als de rest van Nederland.

Ze staan er goed voor. Guus uit Heerlen, Izee uit Heel, Noah uit Roermond, Hessel uit Posterholt en Mick uit Heel. Voor bijna alle vakken staan de examenkandidaten voldoende. Hoewel havist Hessel Verheijen (15) "voor wiskunde nog wel veel moet doen, maar ik ben goed bezig", zegt hij. De aanloop voor deze examenleerlingen is heel anders dan die op ‘gewone’ middelbare scholen. Hier mag je zelf weten wat je studeert, welke projecten (‘challenges’) je aanpakt. Je krijgt begeleiding van coaches en vakdocenten (‘experts’) die je de eerste jaren geen proefwerken, toetsen en cijfers geven.

Wennen
Dit is het vierde jaar van het onderwijsconcept Agora in Roermond en dus doen de eerste negentien leerlingen examen. Dat wordt met argusogen door de rest van Nederland bekeken. Voor de leerlingen is het examenjaar ook even wennen: boeken, leren, proefwerken, schoolexamens en nu de centrale examens. Opvallend veel examenkandidaten doen gedeeltelijk examen: dit jaar een paar vakken en volgend jaar de rest. Mick doet vmbo-t, alles in één keer. "Ik geef toe: ik heb in de meivakantie niks gedaan. Het lukte gewoon niet. Maar ik sta ook een zeven gemiddeld en ik vond het toe nu toe wel allemaal meevallen. Hierna doe ik nog de havo. Uiteindelijk wil ik groot worden met wat ik het liefste doe: gitaarspelen."

Noah Belebouh (17) doet vmbo-kader examen. Vooral de schoolexamens voor wiskunde en biologie vond hij lastig. "De wiskundeleraar is ook mijn mentor, die kon ik altijd om hulp vragen. Verder schreef ik belangrijke zaken op, die ik moest onthouden." Hij wil eigenlijk graag verder op het Cios. Ook vmbo-t’er Izee Derkx (17) had het lastig met biologie. "Ik moest echt flink vaart zetten met al die begrippen. Kijk, ik kom van Sint Ursula in Horn, dus ik weet wat het is om toetsen te maken. Wie hier in het eerste jaar is begonnen, weet dat niet." Het moet gek gaan wil ze niet slagen, zegt ze. "En omdat ik niet kan kiezen uit de brood- en banketopleiding in Eindhoven en de dierenopleiding in Helmond, ga ik hier bij Agora verder met de havo."

Guus Lutgens, die na vier jaar tweetalig vwo op het Sintermeerten College in Heerlen pas begin dit schooljaar overstapte naar 5 vwo op Agora, doet nu al in vijf vakken examen. "Ik kan mijn eigen snelheid aanhouden en de contacten een-op-een met de vakdocenten en de coach werkt supergoed. Ik sta gemiddeld een acht of hoger voor mijn vijf vakken, dus dat komt wel goed." Volgens jaar heeft hij het dan rustig. Dan doet hij in drie vakken examen en tussendoor nog wat projecten die met zijn vervolgopleiding aan de Universiteit van Amsterdam te maken hebben: Psychology, Politics, Law, Economics, PPLE. "Woorden trekken me nu eenmaal meer dan getallen."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →