Vrijheid lonkt voor Venlose bendeleider Frenkie P.


Voor de tot levenslange gevangenisstraf veroordeelde leider van de Bende van Venlo Frenkie P. lonkt het perspectief op vrijlating.
P. (45) zou, in het voor hem gunstigste geval, de gevangenisdeur op 8 mei 2021 definitief achter zich dicht kunnen slaan. Zijn lot ligt momenteel in handen van het Adviescollege levenslanggestraften dat werkt aan een eerste toets.25 jaarOp 8 mei 2019 moet die gereed zijn. Woordvoerder Gert Jan Verhoog laat weten dat het college nooit over individuele gevallen naar buiten zal treden. "Dus ook nu niet."Op 8 mei 2019 is het op de kop af 25 jaar geleden dat de politie Frenkie P. in Venlo in de boeien sloeg. Hij was toen net 21. Hij kreeg in 1996 levenslang voor de doodslag op Jeu Wissink uit Reuver, het bejaarde echtpaar Van Rijn uit Venlo en de moord op vier Turken uit Venlo. In Nederland zitten maar vijf mannen langer in de cel dan de voormalige leider van de Bende van Venlo.
Voor mei 2019 moet het Adviescollege levenslanggestraften nagaan of Frenkie P. via reïntegratie-activiteiten kan gaan werken aan een eventuele terugkeer in de maatschappij. Dat advies gaat naar de minister van Rechtsbescherming. Die hoeft een positieve aanbeveling niet te volgen. Doet hij dat wel dan beslist de minister uiterlijk twee jaar later over gratie.
EerstenFrenkie P. zou in Nederland een van de eersten met levenslang kunnen zijn die zijn vrijheid terugkrijgt op basis van de nieuwe toetsingsregeling. De discussie over levenslange gevangenisstraf is in Nederland opgelaaid sinds de Hoge Raad in 2016 het Europees Hof voor de Rechten van de Mens volgde.
Dit hof oordeelde in 2013 dat opsluiting zonder enig uitzicht op herbeoordeling en vrijlating onmenselijk is. Daarom moet voortaan na uiterlijk 25 jaar worden bekeken of een gedetineerde in aanmerking komt voor terugkeer in de maatschappij. Pas na die tijd mag worden begonnen met een resocialisatieproces en psychische behandeling. In de beoordeling wordt niet alleen meegewogen hoe de gedetineerde zich heeft ontwikkeld en of er kans is op herhaling, maar ook hoe slachtoffers of nabestaanden tegenover terugkeer staan.
SaillantIn het geval van Frenkie P. is het saillant dat hij moet meewerken aan een opname in het Pieter Baan Centrum, de psychiatrische observatiekliniek, voor een risicoanalyse. Hij weigerde in de jaren negentig, zeer tegen de zin van zijn toenmalige advocaat Peter Klaasen, mee te werken aan onderzoeken naar zijn geestesgesteldheid.Geen tbsDe rechters konden hem daarom geen tbs opleggen. Op 26 april 1996 veroordeelde het gerechtshof in Den Bosch Frenkie P. tot levenslange gevangenisstraf.De rechters vonden het "vanuit een oogpunt van bescherming van de samenleving absoluut noodzakelijk dat de verdachte voorgoed uit de maatschappij wordt verwijderd."