Heftige beelden van 'watervallen van Ranzel', maar gevolgen vallen mee

Print
Heftige beelden van 'watervallen van Ranzel', maar gevolgen vallen mee

Ook tussen Klimmen en Voerendaal moesten gisteren wegen schoongemaakt worden na de stortregen.  Afbeelding: Peter Schols

Termaar - Het weer liet nog eens zijn handtekening achter. In tegenstelling tot bij onze buren niet door verwoesting maar in modder en slib.

Het is deze donderdagochtend relatief rustig op Camping La Dolce Vita in Ransdaal. De storm is voorbijgetrokken, het water (grotendeels) voorbij geraasd.

Rivier
Ze zijn ook wel wat gewend, leert een kort gesprek met de eigenaar. "Vorige keren stond de kamer aan de straat blank. Het water stroomde als een rivier door de woning. Dat is ons nu bespaard gebleven.”

De kampeerders reageren bijna schouderophalend na de wateroverlast van woensdagavond. Het ene moment sta je tot aan de enkels in het water je spullen te beschermen, het andere pruttelt de koffie en is de zitplek in de voortent (bijna) droog.

"We hebben mazzel gehad”, zegt een van de gasten. "Eigenlijk was het alleen bij mijn caravan spannend. Het water brak door een soort natuurlijke buffer. Maar je moet wat over hebben voor dit uitzicht.”

Probleem
Dat uitzicht is inderdaad prachtig maar laat meteen zien wat het probleem veroorzaakt. Het glooiende landschap leidt hemelwater direct richting Ransdaal. Een oeroude oorzaak dus. Overigens moet een forse reconstructie van de doorgaande weg de problemen deels gaan beteugelen.

Ploegam Infra legt een apart riool aan voor transport van het regenwater. Dat riool moet er komen om te voldoen aan milieueisen. Onder meer om riooloverstorten naar oppervlaktewater te voorkomen. Dat overstorten gebeurt doorgaans bij hevige regenval.

Beelden
De arbeiders hebben weinig last gehad van de regen. "Ja, ik zag de beelden op Facebook”, zegt een werknemer van Ploegam die een huisaansluiting op het riool maakt. De put waarin hij staat, verraadt hoeveel water passeerde.

"Het zag er heftig uit, maar toen we hier kwamen was bijna niets meer te zien. Het is hoogstens een beetje modderig. Kunnen we tegen hoor. Ik denk dat we in de uitvoering maximaal een uur vertraging hebben opgelopen.”

De beelden op sociale media waren spectaculair. Een enorme hoeveelheid water wurmde zich door de openliggende Ransdalerstraat. Bij woningen stortte de vloed via muurtjes naar beneden. Wat commentaren opleverde als ‘waarom moeten we voor watervallen naar Coo als je ze gratis in Ranzel ziet?’

Modder
Onder meer op De Midweg, bij Ransdaal en tussen Voerendaal en Klimmen bleef een forse hoeveelheid modder op de weg achter. Die was rond 9.30 uur al opgeruimd. Over problemen in huizen kwamen voor zover bekend maar enkele meldingen binnen bij hulpdiensten.

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen