Universiteit Maastricht voor rechter gesleept om gebruik Engels

Print
Universiteit Maastricht voor rechter gesleept om gebruik Engels

Afbeelding: ANP

Universiteit Maastricht gebruikt zonder geldige reden Engels als voertaal. Daarmee overtreedt de instelling de wet, stelt de vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON).

BON daagt de Maastrichtse Universiteit, de Universiteit Twente en Inspectie van het Onderwijs voor de rechter, meldt Nieuwsuur donderdagavond. Ook in Twente wordt Engels gebruikt. De inspectie wordt verweten dat die niet optreedt tegen universiteiten die de wet aan hun laars lappen.

Uitdrukkingsvaardigheid
De wet schrijft volgens BON voor dat onderwijsinstellingen de uitdrukkingsvaardigheid in het Nederlands bij Nederlandstalige studenten moet bevorderen. "Dit doe je niet als je de opleiding in het Engels aanbiedt'', stelt Ad Verbrugge, voorzitter van BON en hoofddocent filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Kwaliteit
Volgens BON zet de verengelsing van het wetenschappelijk onderwijs de kwaliteit ervan onder druk. Docenten zouden zich minder goed kunnen uitdrukken in het Engels dan in het Nederlands, wat ten koste gaat van het academische debat. Daarnaast constateert Verbrugge ook een "taalverloedering en achteruitgang van de uitdrukkingsvaardigheid in het Nederlands bij mensen die later belangrijke functies in het openbaar bestuur en de rest van de maatschappij innemen."

Lees ook: Universiteiten willen internationale studenten kunnen weigeren

"Ik vind het echt desastreus wat hier gebeurt," zegt Verbrugge in Nieuwsuur. "Als universiteiten het Nederlands niet meer serieus nemen als voertaal, maak je de taal gelijk ook irrelevant op middelbare scholen. Waarom zou je nog perfect leren spreken en schrijven in het Nederlands als je straks alleen maar Engels gebruikt op de universiteit?"

De Universiteit Maastricht zou er samen met die van Twente uitspringen als slechte voorbeeld, zo stelt BON. Het gebruik van het Engels is daar verder doorgeschoten dan op andere onderwijsinstellingen. "Maar het speelt overal. Als de rechter ons in het gelijk stelt, zal de uitspraak ook gevolgen hebben voor andere universiteiten.''

Lees ook: 'Nederlandse studenten de dupe van Engelstalige opleidingen'

Universiteit Maastricht zegt tegen het actualiteiten programma dat het zich aan de wet houdt. "Wij zijn overtuigd van de meerwaarde van internationalisering voor de kwaliteit van ons onderwijs en onderzoek." Alleen daarmee kan Nederland een kenniseconomie zijn die er internationaal toe doet, stelt de universiteit.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →