Maartje Paumen (32) beëindigt imposante hockeyloopbaan

Print

Maartje Paumen tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Afbeelding: Pim Ras fotografie

Maartje Paumen, 235-voudig international, stopt na zeventien seizoenen met hockeyen. De 32-jarige Paumen, die twee olympische titels op haar naam schreef, gaat komend seizoen aan de slag als assistent-coach bij MOP.

Daarmee komt er een einde aan een imposante hockeycarrière voor de Geleense met een fraai palmares. De strafcornerspecialiste won onder meer in 2008 en 2012 goud op de Olympische Spelen. In 2016 pakte ze zilver in Rio de Janeiro met de Nederlandse hockeydames. Ze stopte daarna met hockeyen voor het Nederlandse team. 

Daarnaast won Paumen elf landstitels, tien Europa Cups met Den Bosch en naast de olympische titels nog tien prijzen met het Nederlands dameshockeyteam. In 2011 en 2012 werd ze bovendien door de FIH uitgeroepen tot beste speelster ter wereld. Ze maakte in haar loopbaan meer dan zeshonderd officiële doelpunten en is met 368 goals eeuwig topscorer van de Hoofdklasse Dames.

Assistent
Na Oranje Zwart en Den Bosch was Paumen afgelopen seizoen actief voor Royal Antwerp uit België. Met die ploeg liep ze afgelopen zondag de Belgische landstitel mis. Na afloop van dat tweeluik liet ze al doorschemeren dat haar afscheid als hockeyster aanstaande was. Bij MOP uit Vught wordt ze assistent van Ageeth Boomgaardt.

Lees ook: Paumen: 'Limburg is me te gemoedelijk, te rustig en te klein'

Ambitieus
MOP eindigde dit seizoen als nummer drie van de Overgangsklasse en komt na de zomer uit in de nieuwe Promotieklasse. "Voor mij is het een mooie start om mij te ontwikkelen in het trainersvak", laat Paumen weten op hockey.nl. "Op MOP staat een jonge ambitieuze groep meiden die beter wil worden. Dat heeft voor mij de doorslag gegeven. Ik wil mijn kennis en ervaring graag doorgeven aan dit team.'

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Icoon
Met Maartje Paumen stopt een icoon van de Nederlandse hockeysport. Haar laatste doelpunt op een eindtoernooi, maakte ze tijdens olympische finale in Rio. Het is Paumen ten voeten uit. Er staan wanneer het moet. Ook een van de redenen waarom de Geleense in 2011 Janneke Schopman opvolgt als aanvoerdster van oranje.

Een schok voor het meisje dat zich voorheen typeerde als 'verlegen'. "Toen dacht ik wel: wow, shit, kan ik dat? En dan komt dat onzekere meisje ook om de hoek kijken: wil het team wel dat ik aanvoerder word?" zei de vrouw die twee keer tot beste speelster ter wereld werd gekroond onlangs in een interview met hockey.nl.

Winnen
Dat verlegen en onzekere meisje groeit uit tot een ster op het hockeyveld. Paumen gaat voorop in de strijd en wordt vooral geroemd als een echte winnaar. "Bij alles wat ik doe, wil ik winnen. Dat zit gewoon in me", zegt ze er zelf over. Woorden waarin moeder Hettie zich herkent. "Winnen is verslavend, heeft Maart wel eens gezegd. Hoe vaker je wint, hoe gretiger je wordt om nóg meer te winnen."

Paumen laat zich daarbij door weinig tegenhouden. Al tijdens haar eerste grote finale met Oranje genoot ze - als jonkie van 19 - met volle teugen van de vijandige sfeer in het stadion, vertrouwde ze Trouw eens toe. "Het was in Rosario, 2004, tegen Duitsland. Het stadion zat vol met Argentijnen die boos op ons waren, omdat wij Argentinië uit de finale hadden gehouden. Toen ik thuis kwam, heb ik mijn ouders echt uren verteld over hoe mooi dat was en dat ik dit nog veel vaker wilde meemaken."

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →