Rechters in 'minder Marokkanen'-proces Wilders worden vervangen

Print
Rechters in 'minder Marokkanen'-proces Wilders worden vervangen

Afbeelding: ANP

Het wrakingsverzoek van Geert Wilders is toegewezen. De rechters van het Haagse gerechtshof die volgens Wilders de schijn van partijdigheid hebben gewekt, worden van de zaak afgehaald.

Dat heeft de wrakingskamer vrijdag bepaald. Drie andere rechters zullen met de zaak aan de slag moeten.

Vertraging
Wilders en zijn raadsman Geert-Jan Knoops deden het wrakingsverzoek donderdag, tijdens de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Wilders. Het hof had daarvoor elf zittingsdagen uitgetrokken. De geslaagde wraking zal leiden tot vertraging en een streep door die planning.

Vooringenomen
De wrakingskamer vindt dat het hof zó summier en onbegrijpelijk heeft toegelicht dat extra onderzoek naar aangiftes tegen Wilders niet nodig is, dat het vooringenomen lijkt. Wilders wraakte het gerechtshof donderdagmiddag omdat zijn verzoek tot uitstel van het hoger beroep in de 'minder-Marokkanen'-zaak werd afgewezen.

Rus
De PVV-leider wilde dat er nader onderzoek zou worden gedaan naar het besluit van het Openbaar Ministerie (OM) om D66-voorman Alexander Pechtold niet te vervolgen. Volgens de PVV-leider ging het om een vergelijkbare zaak. De D66-leider had, in de nasleep van de val van minister Halbe Zijlstra over de Rusland-affaire gezegd dat hij ‘de eerste Rus nog moet tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet’.

Gelijke monniken
Wilders meent dat die uitspraak wel beledigend is en wil ook de officier van justitie horen over de beslissing om Pechtold niet te vervolgen. De rechtszaak tegen Wilders zou daarom uitgesteld moeten worden. Wilders zelf meent overigens dat het terecht is dat Pechtold niet vervolgd wordt. Hij vindt echter dat hij dan ook niet vervolgd dient te worden. "Ik vind: gelijke monniken, gelijke kappen. Of allebei wel, of allebei niet." Het hof vond uitstel echter niet nodig, waarop Wilders de rechters wraakte. "U had ons moeten gunnen dat te onderzoeken. U bindt onze handen op de rug."

Nu de wraking is toegewezen loopt het proces maanden van vertraging op. Er moeten drie nieuwe rechters komen die zich in de zaak moeten gaan verdiepen.