Problemen Blerickse wijk nu echt aangepakt

Print
Venlo - Het aanpakken van drugshandel en andere soorten van criminaliteit in de Blerickse wijk Vastenavondkamp krijgt prioriteit van de gemeente Venlo, politie en justitie.

Burgemeester Antoin Scholten van Venlo is naar eigen zeggen "geschrokken" van de resultaten die uit een analyse zijn gekomen. "Er zit een verdienmodel in die wijk, en dat is drugsgerelateerd. Het gaat om de handel in harddrugs, vermoedelijk cocaïne, aangestuurd vanuit de Randstad. Dat moet eruit."

In samenwerking met justitie en politie werkt de gemeente nu aan een plan van aanpak.

Lees meer en bekijk video: Staat de wijk Vastenavondkamp dan eindelijk op?

Plan Hektor
"Dat gaat verder dan alleen de aanpak van drugscriminaliteit en richt zich ook op bijvoorbeeld handhaving", benadrukt een politiewoordvoerder. Roel Versleijen, als programmaleider Leefbaarheid namens de gemeente nauw betrokken bij Vastenavondkamp, trekt de vergelijking met Plan Hektor waarmee na de eeuwwisseling met succes een dam werd opgeworpen tegen drugscriminaliteit in de Venlose wijk Q4.

Niet alleen werden dealers streng aangepakt, ook kocht de gemeente verloederde drugspanden in de binnenstad op om de illegale handel te kunnen dwarsbomen. "We hebben ook gekeken naar de aanpak van vergelijkbare problematiek in wijken zoals Donderberg in Roermond", aldus Versleijen.

Hotspots
Wat betreft Vastenavondkamp hebben politie en justitie nu het vizier gericht op verschillende hotspots, bestaande uit verdachte personen en panden waarin mogelijk drugshandel plaatsvindt.

Dat betekent dat ook de recherche zich ermee gaat bemoeien. "Er is de afgelopen periode veel bezuinigd op handhaving in de openbare ruimte", constateert burgemeester Scholten. "Daardoor is de informatiepositie van de politie niet goed genoeg geweest. Dat wordt veranderd."

Ömer Köksal
Vastenavondkamp staat al jarenlang bekend als een probleemwijk in Blerick. In november vorig jaar kwam de buurt landelijk in het nieuws toen Ömer Köksal er na een wilde achtervolging werd doodgeschoten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →