Heerlen gedoogt zonnepanelen op 'beschermde' panden

Print
Heerlen gedoogt zonnepanelen op 'beschermde' panden

Afbeelding: Peter Schols

HEERLEN - De illegaal geplaatste zonnepanelen in de Heerlense Maria Christinawijk worden voorlopig gedoogd door de gemeente. "Wij gaan met de bewoners in gesprek."

De gemeente Heerlen is erachter gekomen dat op veertien daken in de wijk, ook wel bekend als de Hermann Göring Kolonie, illegaal zonnepanelen zijn aangelegd.

Het wijkje aan de kop van Heksenberg heeft de status ‘rijksbeschermd stadsgezicht’. In een brief aan de bewoners schrijft wethouder Charles Claessens (Duurzaamheid, CDA): "Omdat wij medeveroorzaker van deze situatie zijn, bieden wij hiervoor onze oprechte excuses aan."

Zorgen
De gemeente zal niet zomaar optreden tegen illegaal geplaatste panelen, vervolgt de wethouder. "Die zorgen kunnen wij direct wegnemen. Wij willen samen met u tot een goede oplossing komen en hier donderdag in ’t Gringeltje met u over in gesprek gaan. Ons uitgangspunt hierbij is om u een duurzaam alternatief te bieden en u schadeloos te stellen voor de kosten die u heeft gemaakt."

Richtlijnen
Een woordvoerster laat weten dat de gemeente de ministeriële richtlijnen hanteert voor plaatsing van zonnepanelen in beschermd stadsgezicht. "Het blijkt nu dat de afstemming met de serviceprovider (Volta Solar, red.) niet altijd goed is gegaan. We proberen deze fouten in de toekomst te voorkomen."Directeur Hans Schoenmakers heeft erkend dat het aanvankelijk is voorgekomen dat niet door Volta Solar gecontroleerd is of er vergunning was afgeven.

Lijsten
Volta Solar krijgt van gemeenten lijsten mee van adressen waar beschermd stadsgezicht van toepassing is. Schoenmakers: "Wanneer wij een aanvraag krijgen van één van deze adressen, wordt de klant hierop geattendeerd. De klant dient dan een omgevingsvergunning aan te vragen, op basis van een door ons aan te leveren tekening. Zodra de klant de vergunning aan ons heeft laten zien, kunnen de panelen geplaatst worden."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →