Rozen uit Lottum bloeien straks bij de Keukenhof

Print
Rozen uit Lottum bloeien straks bij de Keukenhof

De Keukenhof wil graag meeliften op de kennis van de Rozenhof in Lottum. Afbeelding: Mara van den Oetelaar

De Keukenhof wil nauw gaan samenwerken met de Rozenhof in Lottum. Volgend jaar zullen de eerste Limburgse tuinrozen al in Lisse bloeien.

De rozen van de Lottumse Rozenhof zullen geen deel gaan uitmaken van de wereldberoemde tentoonstelling met zo’n achthonderd verschillende soorten tulpen die jaarlijks circa 1,4 miljoen bezoekers trekt.

"Dat is gewoonweg niet mogelijk", zegt voorzitter Jan Thielen van de Rozenhof. "Als de tulpen in bloei staan, bloeien de rozen nu eenmaal niet. De roos gaat pas bloeien als het tulpenseizoen is afgelopen."

Kasteel
De Keukenhof bestaat naast het terrein van de tulpententoonstelling echter ook nog uit een gelijknamig kasteel met bijbehorend landgoed. Op dat voor bezoekers vrij toegankelijke landgoed dat het hele jaar door druk bezocht wordt, wil de Keukenhof in de nabije toekomst de aandacht gaan vestigen op de roos.

Thielen: "Bij de Keukenhof vinden ze de keuze voor de roos naast de tulp logisch. Het zijn namelijk de enige twee bloemsoorten die echt iedereen op deze wereld kent."

Tuinrozen
De Rozenhof is nu door de Keukenhof gevraagd om samen te werken. Immers, als het over tuinrozen gaat, staat de Rozenhof wereldwijd zeer hoog aangeschreven als kenniscentrum voor alles wat met kweek, veredelen, houdbaarheid en doorontwikkeling van de bloem te maken heeft.

Bedoeling is, dat de Rozenhof op het landgoed van kasteel Keukenhof aan de slag gaat met de roos. Het wordt een project dat zich stap voor stap zal ontwikkelen. Al doende krijgt de roos een plek op het landgoed.

Kans
Thielen: "Dit is voor ons een enorme kans om de roos in de etalage te zetten. Wij als Rozenhof willen de betovering van deze bloem terugbrengen naar het grote publiek. En op het landgoed bij kasteel Keukenhof kijkt straks de hele wereld met ons mee."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →