Opnieuw grote winkel in Brunssum dicht

Print
Opnieuw grote winkel in Brunssum dicht

Afbeelding: De Limburger

Brunssum - Hartje Brunssum raakt opnieuw een trekker kwijt. Door de sluiting van de Big Bazar neemt de leegstand in de winkelstraat verder toe. Er moet iets gebeuren. Maar wat?

Het winkelhart van Brunssum is hard toe aan een poetsbeurt, zodat de Parelstad weer gaat blinken. De Kerkstraat vertoont stevige rotte plekken. Daar komt er volgende week nog een bij, als de Big Bazar met een week uitstel dichtgaat. De koopjeszaak is vijf jaar terug binnengehaald als een van de nieuwe trekkers, maar de keten sluit nu de kleinere filialen.

Leegstand
Daarmee neemt de toch al stevige leegstand verder toe. In heel Brunssum stond volgens cijfers van Locatus vorig jaar bijna 15 procent van de winkelruimte leeg. In de belangrijkste winkelstraat zijn nu al zeker twaalf zaken dicht. De teller kan nog oplopen als Kruidvat naar het nieuwe gedeelte van het winkelcentrum verhuist. 

Plannen
Ondernemers en gemeente broeden op plannen om dat onheil te verminderen, maar of die worden uitgevoerd? Demissionair wethouder economische zaken Carolus de Rijck (BCD) is weliswaar in voor een nieuwe termijn, maar kan in afwachting van de nieuwe coalitie weinig zeggen. "Maar er wordt actie ondernomen om er iets van te maken.” 

Doorsteek
Brunssum broedt al langer op een nieuwe doorsteek vanuit de Kerkstraat naar de nieuwe vestiging van Albert Heijn, maar daarvoor moet een tweede trekker komen. 

De gemeente schakelde ook de stichting Streetwise in om leegstaande panden in te vullen. Voorzitter Ton Fiegen van Ondernemend Centrum Brunssum (OCB) vindt dat Brunssum genoeg doet om de leegstand aan te pakken, maar het tij zit niet mee. Het vertrek van Xenos was een aderlating. Inmiddels heeft Brunssum een manager aangesteld die het centrum nieuw leven moet inblazen. 

Daarnaast gaat een werkgroep aan de slag met vernieuwing en verbetering van gevels, straatmeubilair en bloembakken. En met plannen om meer ondernemers aan te trekken. 

Pijn
Namens OCB zit Pascal Gorissen in de werkgroep. Hij legde al eerder een gedurfd plan voor aan provincie en gemeente. "Maak van het centrum van Brunssum een grote versmarkt, zoals de Albert Cuyp in Amsterdam. Met van voor tot achter kraampjes met groenten, fruit en lekkere hapjes. Dan trek je heel veel volk naar Brunssum, want iedereen moet eten.” Volgens Gorissen heeft de provincie toegezegd het plan te onderzoeken. Intussen ziet hij met lede ogen de teloorgang van ‘zijn’ Kerkstraat aan. "Ik woon hier al zowat mijn hele leven en zie alleen maar winkels vertrekken. En door de nieuwbouw bij het centrum gaan er misschien nog meer weg. Daar zou de gemeente meer aan moeten doen.” 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →