Met burgemeester in SP-rood nam Maastricht afscheid van wethouder en 'man van het volk' Jack Gerats

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Jack Gerats, de eerste Maastrichtse wethouder namens de SP, heeft vrijdagmiddag in het stadhuis officieel afscheid genomen. Burgemeester Annemarie Penn – te Strake, altijd wel raad wetend kleur te geven aan een gebeurtenis, sprak Gerats toe in een SP-rood jurkje. Toch in ieder geval in de kleur die internationaal aan het socialisme is verbonden. ‘

Jack Gerats werd na de voor SP zo succesvolle Maastrichtse gemeenteraadsverkiezingen in 2014 door zijn partij naar voren geschoven als kandidaat-wethouder. Vier jaar later is van links tot rechts, van oppositie tot coalitiegenoten duidelijk in het oordeel over Gerats’ functioneren en prestaties. De SP’er wist het gedachtegoed van zijn partij en de dagelijkse praktijk waar een stadsbestuurder mee te maken heeft vloeiend in elkaar te laten overlopen. Hij werd in ieder geval nooit een querulant of dwarsligger binnen de coalitie. Wel beet hij zich vast in zaken die vanuit zijn optiek absoluut opgelost moesten worden. Bij het afscheid gisteren lag voor de burgemeester een mooie taak weggelegd daar een aantal prachtige voorbeelden van op te noemen. Gerats genoot zichtbaar van het aanhoren van die staaltjes doorzettingsvermogen.Zijn missie 'man van het volk blijven en tegelijk een constructief bestuurder zijn' kon geslaagd genoemd worden.

Gerats was de afgelopen vier jaar verantwoordelijk voor een portefeuille die hem op het lijf geschreven was. Wmo, Welzijn, Buurten, Burgerparticipatie. Maar er zat ook een vreemde eend in de bijt, Vergunningen. “Maar zelfs daar kreeg ik een loop der tijd plezier in”, wist hij bij zijn afscheid te verklappen.

De kans om nog een keer vier jaar wethouder te blijven vond hij eervol. Toch wist hij zeker dat het na vier jaar tijd is om op te stappen. “Nu is het moment daar om meer tijd aan mijn vrouw en familie te besteden. Met mijn 65 jaar op de teller is het welletjes geweest. Ik weet dat politici dit niet mogen zeggen, maar ik doe het toch. Mijn gezin staat op nummer één.”

De afscheidsreceptie werd door honderden mensen – veelal vertegenwoordigers uit het sociaalmaatschappelijke domein van Maastricht -  bezocht. Jack Gerats verdwijnt niet uit de Maastrichtse politiek. Inmiddels heeft hij namens de SP zitting genomen in de gemeenteraad.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →