Tot eind mei zomers weer

Print
Tot eind mei zomers weer

Afbeelding: ANP

De komende pinksterdagen belooft het zonnig en aangenaam warm te worden. Tot en met het eind van deze maand is er zelfs veelal sprake van zomers weer. En dat allemaal dankzij hogedrukgebied 'Sven'.

Toegegeven, zaterdag is het nog even doorbijten. Het is een grijze dag, waarop de wolkenvelden overheersen. Soms breekt de zon door, maar dat zal vooral in het zuidoosten en oosten van het land gebeuren. Daar kan de temperatuur dan ook maximaal 16 tot 19 graden worden. 

Zonnig
Maar vanaf zondag is het feest. Op eerste pinksterdag is het ronduit zonnig en het blijft zo goed als droog. Het wordt zo'n 22 tot 25 graden. En dat geldt ook voor de tweede pinksterdag op maandag. Op beide dagen geldt wel dat in het tweede deel van de dag sprake kan zijn van een regen- of onweersbui in het zuiden van het land. 

Sven
Met die twee dagen krijgt het mooie weer in mei een passend gevolg. Het door de Duitse weerdienst tot Sven gedoopte hogedrukgebied is daarvoor verantwoordelijk. Dat strikt zich uit vanaf de Azoren, ten westen van Portugal, via het Verenigd Koninkrijk naar Scandinavië, en zorgt ervoor dat droge en warme lucht vanaf Oost-Europa richting Nederland waait.

Natuurlijk kan er soms eens een bui vallen, maar droog weer met geregeld zon overheerst. De temperatuur blijft vrij hoog met maxima tussen 20 en 25 graden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →