SP-top deed bemiddelingspoging in Venray

Print
SP-top deed bemiddelingspoging in Venray

Afbeelding: Ruben L. Oppenheimer

Venray - Het bestuur van de SP wist dat het broeide binnen de afdeling Venray. Partijsecretaris Lieke Smits heeft de afgelopen weken herhaaldelijk geprobeerd hierover in gesprek te gaan met de fractie. Maar de leden weigerden daar op in te gaan.

Dat vertelt Smits in een reactie op het vertrek van drie van de vier raadsleden van de SP in Venray en een bestuurslid. De opstappers kunnen zich niet langer verenigen met de partijcultuur en de koers van de SP en hebben geen vertrouwen meer in de top, zo stellen ze in een verklaring.

Drie weken geleden stapten ook al vijf Statenleden en gedeputeerde Daan Prevoo uit de SP. De vertrokken leden in Venray zeggen dat het gebrek aan zelfreflectie bij de partij naderhand bij hen de doorslag heeft gegeven.

Ongelooflijk
"Dat vind ik ongelooflijk", zegt Smits. "Wij zijn een paar dagen na het vertrek van de zes SP’ers met alle Limburgse afdelingen bij elkaar gekomen om over de gebeurtenissen te praten. De enige afdeling die ontbrak, was Venray. Ik heb vervolgens gevraagd of ik langs kon komen voor een gesprek, maar dat wilden ze niet. Wij gaan met iedereen die kritiek heeft in gesprek. Maar als leden zich afsluiten en ons de rug toe keren, houdt het op."

Kritiek
Joep Gielens is een van de vertrokken raadsleden. Hij was sinds 2015 ook fractiemedewerker van de SP in de provincie en zodoende nauw betrokken bij het vertrek van zijn partijgenoten op het gouvernement.

Hij refereert aan een SP-bijeenkomst medio april waar onder meer vanuit de partijtop stevige kritiek was op Prevoo en de Statenfractie. "Die kritiek was doordrenkt met wantrouwen. Daarom hebben we besloten om niet naar die andere bijeenkomst te gaan. Dat voelde niet meer als een veilige setting. Ik heb na het gebeuren in de provincie gewacht met mijn besluit op de reactie van de partijtop. Toen ik zag hoe de schuld eenzijdig bij de opstappers werd gelegd, heb ik voor mezelf de conclusie getrokken. De SP is blijkbaar totaal niet in staat tot zelfreflectie."

Vreemde zet
Smits zegt geen signalen te hebben ontvangen dat het op nog meer plekken mis is. "Daar ben ik niet bang voor. Ik ga er vanuit dat mensen die het ergens niet mee eens zijn naar ons toekomen. Ik vind dit een hele vreemde zet van de afdeling in Venray. Ze zeggen zich niet meer te kunnen vinden in de koers. Twee maanden geleden hebben ze nog meegedaan aan de gemeenteraadsverkiezingen voor de SP. De koers is in de tussentijd echt niet veranderd."

Partijvoorzitter Ron Meyer wil formeel niet reageren, ook omdat Lieke Smits degene is die zich met de kwestie in Venray heeft bezig gehouden.

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu