Een op drie in Zuid-Limburg heeft kans op diabetes

Print
Een op drie in Zuid-Limburg heeft kans op diabetes

Afbeelding: ANP

Een op de drie inwoners van Zuid-Limburg heeft diabetes type 2 of kan dat op termijn krijgen. Dit blijkt uit een eerste resultaat van de zogenoemde Maastricht Studie, die verschenen is in het Voeding Magazine

Het bevolkingsonderzoek onder Zuid-Limburgers dat is gestart in 2010 lijkt aan te tonen dat het diabetesprobleem in Nederland groter is dan gedacht, zegt voedingswetenschapper Peter Dagnelie tegen de NOS.

Geschrokken
Volgens het Diabetesfonds heeft een op de veertien Nederlanders diabetes type 2. Dagnelie, die meewerkt aan de Maastricht Studie en is verbonden aan de Universiteit Maastricht, is 'enorm geschrokken' van de eerste uitkomsten van het nieuwe onderzoek.

Vooral als het gaat om het aantal mensen met prediabetes, de voorfase van diabetes type 2.

Tussenstand
De huidige resultaten zijn een tussenstand, gebaseerd op 3450 deelnemers, maar Dagnelie verwacht niet dat de uitkomst nog veel gaat veranderen. "Hoogstens 1 of 2 procent."
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →