Froome wint zware bergetappe, Dumoulin verliest tijd

Print
Froome wint zware bergetappe, Dumoulin verliest tijd

Afbeelding: AFP

Een herboren Chris Froome heeft op indrukwekkende wijze de veertiende etappe van de Giro gewonnen.

De viervoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk koos op de afsluitende monsterklim naar de top van de gevreesde Monte Zoncolan voor de aanval. Niemand kon de Brit meer achterhalen.

Dumoulin
Simon Yates eindigde op zo'n 6 seconden als tweede. De drager van de roze leiderstrui vergrootte zijn voorsprong op Tom Dumoulin, die ruim een halve minuut moest toegeven.

De titelverdediger blijft de nummer twee van de Giro, maar zag zijn achterstand in het algemeen klassement op Yates groeien tot 1 minuut en 24 seconden.

Poels
Dumoulin kon lang mee op de Zoncolan, een mythische berg van de buitencategorie met een gemiddeld stijgingspercentage van bijna 12 procent en uitschieters van dik 22 procent. Zes kilometer lang volgde hij het tempo van landgenoot Wout Poels, die voor zijn kopman Froome op kop moest rijden.

Poels voelde zich zo sterk dat hij soms te hard ging. Vier kilometer voor het einde zag de Limburger zijn enorme inspanningen beloond.
Froome, in de eerste twee weken van de Giro niet in vorm, ging er vandoor en zelfs Yates kon de aanval van zijn landgenoot niet meteen beantwoorden.

De klassementsleider kwam in de laatste meters van de loodzware bergrit nog dichtbij, maar de Brit van Mitchelton-Scott kon het gaatje net niet dichten. Froome klom naar de vijfde plaats van het klassement en verkleinde zijn achterstand op Yates tot 3.10 minuten. Wout Poels die meer dan de helft van de slotklim op kop reed voor ploeggenoot Chris Froome eindigde als zevende in de daguitslag.