Twee dagen van nationale rouw in Cuba na vliegramp

Print
Twee dagen van nationale rouw in Cuba na vliegramp

Afbeelding: AFP/Adalberto Roque

De Cubaanse regering heeft twee dagen van nationale rouw afgekondigd wegens de vliegramp met de Boeing 737. Het toestel crashte om onduidelijke redenen kort na het opstijgen van de Cubaanse internationale luchthaven José Martí bij Havana.

Bij de crash kwamen ruim honderd passagiers en bemanningsleden om het leven. Volgens de autoriteiten overleefden slechts drie vrouwelijke inzittenden de crash. Ze zijn er volgens de ziekenhuisdirecteur door onder meer ernstige brandwonden slecht aan toe.

Het neergestorte toestel is van de Mexicaanse luchtvaartmaatschappij Global Air en werd gehuurd door het Cubaanse Cubana de Aviación. Het was op weg naar Holguín, de hoofdstad van een provincie in het noordoosten met veel populaire stranden.

Explosie
De in 1979 gebouwde Boeing stortte neer in de buurt van Santiago de Las Vegas, een kilometer of 20 ten zuiden van de internationale luchthaven José Martí. De brokstukken lagen over een flink gebied verspreid. Getuigen meldden een explosie, gevolgd door rookwolken.

De oorzaak van de ramp is nog niet bekend. Het onderzoek is in volle gang. Ook Mexico heeft een team experts gestuurd.  Het vliegtuig ligt op een veld van een boerderij en is zwaar beschadigd en verbrand. De crash is het derde zware vliegtuigongeluk op Cuba sinds 2010. 

Halfstok
In heel Cuba hangen op alle publieke en militaire gebouwen de vlaggen tot maandag halfstok. President Miguel Díaz-Canel heeft volgens de regeringskrant Granma de plaats des onheils ten zuiden van de hoofdstad bezocht.

Hij sprak met nabestaanden van de slachtoffers. Ook waren er condoleances van zijn voorganger Raul Castro, net weer op de been na een herniaoperatie.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →