KNVB komt met 'Control Room' voor video-ref in Zeist

Print
KNVB komt met 'Control Room' voor video-ref in Zeist

Scheidsrechter Pieter Vink en Mike van der Roest (rechts) in januari bij de wedstrijd tussen Feyenoord en Heerenveen. Het was een van de proeven van de KNVB met videoarbitrage. Afbeelding: Peter Lous / AD

De video-scheidsrechter zal komend seizoen werken vanuit de KNVB Replay Center in Zeist. Nu wordt nog vanuit Hilversum gedaan.

Half juli moet het centrum gebruiksklaar zijn. De video-ref zal bij de strijd om de Johan Cruijff Schaal op 4 augustus voor het eerst vanuit de zogenoemde Control Room werken.

Daar worden zes werkplekken gecreëerd waarmee er bij vijf eredivisieduels tegelijk een video-ref actief kan zijn.

Noodgevallen
Eén plek zal als back-up voor noodgevallen fungeren. In de laatste speelrondes, wanneer alle wedstrijden tegelijk worden gespeeld, moeten enkele arbiters op locatie werken of vanuit Hilversum.

Bij de ingebruikname van het systeem werden de eerste wedstrijden ook vanuit locatie gedaan, later verhuisde de video-ref naar Hilversum. 

Kosten
Videoscheidsrechters zullen volgend seizoen 324 duels vanuit het videocentrum in Zeist volgen. De KNVB draait de eerste twee seizoenen op voor de kosten van de videoscheidsrechters die zijn beraamd op 1,7 miljoen euro per jaar.

De bedoeling is dat daarna ook de clubs gaan bijdragen.