‘Te veel ingangen op scholen’: Politicus wil minder deuren na schietpartij

Print
‘Te veel ingangen op scholen’: Politicus wil minder deuren na schietpartij

Afbeelding: Harris County Sheriff Office

Voor- en tegenstanders van vrij wapenbezit vallen na de dodelijke schietpartij op de Santa Fe High School in de Amerikaanse staat Texas weer over elkaar heen. De vicegouverneur van Texas doet ook een duit in het zakje en geeft eerder het aantal deuren op scholen de schuld, dan het particuliere wapenbezit.

Dan Patrick, van de Republikeinse partij, meent dat er te veel in- en uitgangen op scholen zijn en dat schietpartijen daardoor makkelijker kunnen plaatsvinden. "Als er maar één ingang was geweest", oppert Patrick, "dan hadden ze hem wellicht kunnen stoppen." 

Deuren
Tijdens een persconferentie zei de Texaan dat hij wil kijken naar de manier waarop scholen worden ontworpen. Met slechts één ingang zouden er volgens de politicus minder bewakers nodig zijn om bezoekers en studenten in de gaten te houden. "We zullen creatief moeten zijn."

Hoon
Dat één deur voor meer dan 1.400 leerlingen, leraren en schoolmedewerkers niet de meest logische oplossing is, bleek Patrick te ontgaan. Wat te doen bij een brand? Zijn opmerking kon dan ook op veel hoon rekenen. "Oh my fucking god", twitterde journaliste Lauren Duca, die duidelijk haar oren niet kon geloven. "Ze gaan nog eerder deuren verbannen dan aanvalswapens."

Democratisch parlementslid Eric Swalwell constateerde schamperend dat Patrick "de deuren de schuld gaf, alles behalve de wapens. Begrepen", twitterde hij.

Wetgeving
Walter Shaub, oud-directeur van de overheidsdienst Ethiek, liet in reactie weten dat Texas letterlijk een strengere wetgeving heeft voor de constructie van deuren dan voor de aanschaf van wapens.