Vlaams-Nederlandse transgenderfilm Girl valt in de prijzen in Cannes

Print
Vlaams-Nederlandse transgenderfilm Girl valt in de prijzen in Cannes

Regisseur Lukas Dhont neemt de Camera d'Or in ontvangst voor de film Girl. Afbeelding: Reuters

Op het filmfestival van Cannes heeft de Belgische film Girl zaterdag een serie belangrijke prijzen gewonnen. Het drama over een jonge transgender die ballerina wil worden, won de Queer Palm - de award voor de best LHBT-film op het festival - en de prijs van de internationale filmcritici.

Daarnaast bekroonde de jury van het programma Un Certain Regard de zestienjarige hoofdrolspeler Victor Polster. Ten slotte won Girl ook de Caméra d'Or, de prijs voor het beste debuut. Deze award geldt, naast de Palme d'Or voor de beste competitiefilm, als een van de belangrijkste prijzen op het festival.

Staande ovatie
Girl ontpopte zich eerder deze week tot een van de grote ontdekkingen van het festival. Na de eerste vertoning was er een staande ovatie van meer dan tien minuten. Girl is gecoproduceerd door het Nederlandse bedrijf Topkapi Films.

Het camerawerk is ook van een Nederlander, Frank van den Eeden. Het sound design en de mixage zijn gedaan bij het gerenommeerde Nederlandse bedrijf WarnierPosta Amsterdam.

Aangrijpend verhaal
De regisseur is de 26-jarige Lukas Dhont, die met Girl zijn debuut maakt. Hij schreef zijn scenario nadat hij in een krant een artikel las over een vijftienjarige transgender die een balletopleiding wilde doen. "Dat verhaal greep me zo aan", vertelde de Belgische regisseur in een interview.

"Dat die tiener niet alleen de moed heeft te zeggen: ik ben in het verkeerde lijf geboren. Maar dat zij er ook voor koos om ballerina te worden, het toonbeeld van vrouwelijkheid. Ik vond haar direct een heldin en besloot: als ik ooit de kans krijg een speelfilm te maken, gaat deze over dit onderwerp." Distributeur Cinemien brengt Girl eind dit jaar uit in de Nederlandse bioscopen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →