Extra toezicht post 'risico-gedetineerden'

Print
Extra toezicht post 'risico-gedetineerden'

Afbeelding: ANP

Het toezicht op contacten van gedetineerden met de buitenwereld wordt aangescherpt. Het gaat om post, telefoontjes en bezoek.

De controle daarop wordt strenger, met name bij gedetineerden aan wie een maatschappelijk risico of een vluchtrisico kleeft. Dat heeft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) gemeld aan de Kamer.

Smokkelwaar
Poststukken van en naar zulke gedetineerden worden voortaan standaard onderzocht op smokkelwaar. Ook wordt gekeken of de brief werkelijk is gericht aan of afkomstig is van een goedgekeurde contactpersoon, zoals de advocaat, reclassering of arts.

Wil zo'n gevangene bellen, dan mag dat alleen met iemand die door de directeur is goedgekeurd. Steekproefsgewijs wordt gecontroleerd of deze risico-gedetineerden niet post via andere gevangenen versturen, al dan niet onder dwang. Ten slotte moeten bezoekende journalisten altijd melden dat ze journalist zijn.

Robert M.
Aanleiding voor de aanscherping is een kwestie rond de veroordeelde kindermisbruiker Robert M. Hij bleek vorig jaar vanuit de gevangenis brieven te hebben gestuurd aan verschillende media, en een excuusbrief aan de advocaat die ouders van zijn slachtoffertjes bijstaat.

Omdat M. deed alsof het brieven aan een advocatenkantoor waren, ontsnapten ze aan de aandacht. Journalisten van de Volkskrant konden hem zonder medeweten van justitie opzoeken in de gevangenis in Vught.

De zaak veroorzaakte veel deining, waarna Dekker beterschap beloofde. De maatregelen moeten nog deze zomer in alle penitentiaire inrichtingen in werking treden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →