Voetballers Özil en Gündogan geschorst om ontmoeting met Erdogan

Print
Voetballers Özil en Gündogan geschorst om ontmoeting met Erdogan

Afbeelding: AKP

De fel bekritiseerde Duitse topvoetballers Mesut Özil en Ilkay Gündogan waren zaterdag in Berlijn om met hun bondscoach in gesprek te gaan over de ontmoeting die zij hadden met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De twee voetballers met Turkse roots spraken zelfs met de Duitse president Frank-Walter Steinmeier.

Özil en Gündogan zijn vanwege hun actie tijdelijk geschorst, maar mogen nog wel mee naar het WK in Rusland. "De spelers hebben ons allebei verzekerd dat ze totaal geen politieke bedoelingen hadden met hun actie. Zij delen dezelfde kernwaarden als de Duitse voetbalbond", aldus Reinhard Grindel, voorzitter van de DFB.

Özil verklaarde: "Ik ben geboren en getogen in Duitsland, ik speel voor mijn thuisland." Gündogan reageerde: "Mijn familie komt uit Dursunbey. Ik ben geboren in Gelsenkirchen. Net zoals het huis van mijn ouders ook een thuis is voor mij, is Duitsland vandaag duidelijk mijn land en de Duitse ploeg mijn team."

Kritiek
Diverse Duitse politici riepen eerder op om de twee middenvelders niet mee te nemen naar het WK. Ook grote sponsors waren kritisch over de actie van de twee spelers met Turkse roots. Velen vonden dat de voetballers zich voor het karretje lieten spannen van de campagne van Erdogan.

Özil en Gündogan ontmoetten de Turkse president een week geleden voor een gezellige babbel in Londen. Op foto’s gedeeld op het Twitter-account van de AK-partij was te zien hoe Erdogan poseerde met de spelers en shirts van hun clubs Arsenal (Özil) en Manchester City (Gündogan).